STAznanost

Ledeniki v Alpah v začetku tisočletja izgubili šestino ledu

Ljubljana, 4. julija - Zaradi podnebnih sprememb se hitro krčijo ledeniki v Alpah. Kako dramatična je situacija, so v strokovni reviji Nature Communications opisali znanstveniki nemške univerze Erlangen-Nürnberg, ki trdijo, da je od začetka stoletja do leta 2014 na njih izginila šestina ledu, oz. več kot 22 kubičnih kilometrov.

Znanstveniki so tokrat prvič preučevali ledenike na celotnem območju Alp in ne le na posameznih predelih gorstva. Pri tem so si pomagali s satelitskimi podatki, da izdelajo tridimenzionalne modele zemeljskega površja in to primerjali s satelitskimi posnetki. Posebej dramatična je situacija v Švici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švica ima največje ledenike v Alpah, a obenem se tam stali tudi največ ledu, so zapisali znanstveniki. Samo površina znanega ledenika Aletsch v bližini slovitih vrhov Eiger, Mönch in Jungfrau se vsako leto v spodnjem delu zmanjša za pet metrov, plast ledu pa je vse tanjša. "Na ledenikih, ki ležijo v osrednjem delu Alp na izredno visoki nadmorski višini, zaenkrat tajanja ledu še ni," pa je potrdil Chistian Sommer z geografskega inštituta na omenjeni univerzi.

Nadmorska višina pa ne rešuje ledenikov na obrobju Alp, kjer bodo ledeniki najprej dokončno izginili. Sem sodijo tudi slovenski ledeniki v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah.

Skupaj je v Alpah še vedno nekaj manj kot 4000 ledenikov. Ti so pomembni tudi za oskrbo z vodo in pridobivanje energije v številnih državah, saj imajo vpliv na številna, tudi velika porečja v Evropi.