STAznanost

Rebrače bodo verjetno ostale v slovenskem morju

Piran, 3. julija - Med planktonskimi organizmi v slovenskem morju strokovnjaki od leta 2016 dalje redno spremljajo tujerodno vrsto rebrač, ki so vzpostavile svojo populacijo in bodo, kot kaže, tukaj tudi ostale, meni vodja Morske biološke postaje Patricija Mozetič. Razni avtohtoni ožigalkarji pa se pojavljajo ciklično vsako leto in njihov pojav ni nič nenavadnega.

Iz ust kopalcev je vsako leto slišati informacije o pojavu meduz in drugih ožigaljkarjev, a je pri teh organizmih težko govoriti o številkah, saj metode za njihovo številčno ovrednotenje niso enostavne, je za STA posvarila Patricija Mozetič, vodja Morske biološke postaje Piran, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za biologijo.

Gre za organizme, ki se pojavljajo v rojih, zato gre v njihovem primeru za vizualno detekcijo in ocenjevanje. Po nekih indicih naj bi se sicer znotraj dolgoletne serije njihovo število večalo oz. naj bi se pojavljali v ciklih.

V primeru zloglasnih rebrač so to tujerodno vrsto pri nas prvič zabeležili nekje leta 2015, od leta 2016 dalje pa jih redno spremljajo. Rebrača je "tukaj vzpostavila svojo populacija in zgleda, da bo pač tukaj ostala," je ocenila Mozetičeva.

Zaznava tovrstnih planktonskih organizmov je sicer zelo odvisna od spleta okoliščin, če torej kopalec preprosto naleti nanje, ali jih na določeno območje zaneseta veter ali morski tok.

Avtohtone meduze, kot so uhati klobučnjaki, pa se v ciklih pojavljajo vsako leto in njihovo pojavljanje ni nič nenavadnega. Kar se njihove številčnosti tiče, pa kot že rečeno, velja, da je to z obstoječimi metodami težko ovrednotiti.