STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheologi v Jeruzalemu našli 2500 let star pečat

Jeruzalem, 5. julija - Arheologi so pri izkopavanjih v Jeruzalemu naleteli na 2500 let star pečat in odtis pečata, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na pečatu je 4,5 centimetra velik glinen del s sliko moža na velikem stolu, verjetno katerega od starodavnih kraljev, so sporočili iz pristojnega urada za arheologijo v Izraelu.

Gre za najdbo iz šestega stoletja pred našim štetjem, torej časa, ko so Jeruzalem opustošili Babilonci. Arheolog Juval Gadot pravi, da iz tega obdobja izvira zelo malo doslej znanih najdb, zato ima najdeni pečat še posebno vrednost.

Gre za predmet, s katerim so pomembne osebnosti v antičnih časih zapečatile dokumente. "Najdba pečata kaže, da so se v Jeruzalemu tudi po opustošenju trudili, da bi kljub strašnim razmeram v mestu vnovič normalizirali stanje in organizirali potrebno delovanje mesta," je prepričan Gadot.

Jeruzalem je leta 586 pred našim štetjem porušil babilonski kralj Nabukadnezar in med drugim uničil tudi judovski tempelj, ki ga je sezidal kralj Salomon. Leta 70 so mesto opustošili tudi Rimljani, ko je od na novo zgrajenega templja ostal zgolj en zid, današnji zid objokovanja, ki velja za eno največjih judovskih svetinj.