STAznanost

Sodelujoči v pogovoru STAkluba in zveze društev diabetikov izpostavili pomen gibanja in urejene prehrane sladkornih bolnikov

Ljubljana, 7. julija - Sodelujoči v današnjem spletnem pogovoru STAkluba in Zveze društev diabetikov Slovenije so izpostavili pomen gibanja in urejene prehrane pri sladkornih bolnikih. Posebej so opozorili na pomen akcije osveščanja in opozarjanja na življenje oseb s sladkorno boleznijo #darujemKilometre, ki se uradno začenja prav danes.

Letošnjo kampanjo #darujemKilometre je predstavil predsednik zveze društev diabetikov Robert Gratton, ki je dejal, da je namen akcije enak kot lani - razbijanje tabujev v življenju s sladkorno boleznijo.

"Rekreativne športnike, profesionalce in vse ostale spodbujamo k delovanju simboličnih kilometrov, ki jih bodo ljubitelji gibanja razbijali peš, s tekom ali na kolesu. Kilometri se bodo seštevali, svoje kilometre pa bo vsak sodelujoči lahko pripisal enemu od štirih ambasadorjev", je pojasnil Gratton. Dodal je, da so lani ljudje v petih dneh prekolesarili 5415 kilometrov za ozaveščanje o sladkorni bolezni.

Kampanja poteka do 21. julija, nato še do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni.

Na lanskoletni dirki je sodelovala tudi ekipa Team Novo Nordisk, ki jo sestavljajo izključno kolesarji s sladkorno boleznijo tipa 1, kar pomeni, da dnevno jemljejo inzulin. Soustanovitelj in prvi mož Teama Novo Nordisk Phil Southerland, ki so mu pri komaj sedmih mesecih življenja zdravniki že odkrili sladkorno tip 1, je povedal, da je zelo pomembno izpostaviti, da je sladkorna bolezen ena redkih neozdravljivih kroničnih bolezni, ki jo lahko obvladujemo na več načinov, in da tudi kolesarji njegove ekipe dokazujejo, da lahko tudi s sladkorno boleznijo delajo prav vse v življenju in da so tudi osebe s sladkorno boleznijo prvaki. Skupaj z ekipo na dirkah po vsem svetu skušajo navdihovati in osveščati, da je tudi življenje s sladkorno boleznijo lahko kakovostno in aktivno, je dejal.

Da je akcija #darujemKilometre ključnega pomena za ljudi s sladkorno boleznijo meni tudi predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na ljubljanski pediatrični kliniki Tadej Battelino. Poudaril je, da bolezen ni edino, kar osebe s sladkorno boleznijo opredeljuje, temveč so to ljudje z mnogimi talenti. A proces do zavedanja, da so mnogo več kot le bolniki, je dolg, je dejal. Dodal he, da je z zdravim življenjskim slogom in športom mogoče nevtralizirati številne negativne učinke te bolezni. Sicer pa za prihodnost oseb s sladkorno boleznijo želi družbo prijaznih ljudi, ki je posebej prijazna do tistih, ki imajo smolo, da zbolijo za neozdravljivo kronično boleznijo.

V okviru letošnje kampanje sodelujejo tudi štirje ambasadorji osveščanja o sladkorni bolezni. Vsak izmed njih si je izbral dobrodelni namen, za katerega naj se porabijo zbrana sredstva.

Ana Turšič, družina Repše, Andrej Drašler in Maj Langerholz sporočajo, da sta za obvladovanje bolezni pomembni kakovostna in uravnotežena prehrana in gibanje. Prav tako je po njihovem mnenju zelo pomembno ozavestiti tudi tip 1, ki je mnogo manj poznan kot 2.

Sodelujoče je s poslanico nagovorila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek - Travnik, ki je izpostavila, da zbornica že drugo leto z veseljem sodeluje v akciji. Poudarila je, da je tudi v zvezi s sladkorno boleznijo treba zmanjševati stigmo, ki so je še vedno deležni predvsem tisti najmlajši, ki se že v otroštvu ali pozneje kot najstniki soočijo s to boleznijo.

Po oceni Mednarodne zveze za diabetes ima sladkorno bolezen vsak enajsti zemljan oz. 463 milijonov ljudi, leta 2045 pa bo po napovedih že 700 milijonov oseb s sladkorno boleznijo.