STAznanost
Humanistika in družboslovje

Nemci v glinokopu našli ostanke 11 milijonov let stare želve

Hamburg, 12. julija - Arheologi so v glinokopu Gross Pampau severno od Hamburga našli 11 milijonov let stare ostanke želve usnjače (Dermochelys coriacea). Ob ploščicah iz oklepa so se ohranile tudi kosti, ki so verjetno del nekoč dva metra velike živali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, Gross Pampau. Arheologi so v glinokopu Gross Pampau severno od Hamburga našli 11 milijonov let stare ostanke želve usnjače (Dermochelys coriacea). Ob ploščicah iz oklepa so se ohranile tudi kosti, ki so verjetno del nekoč dva metra velike živali. Najdbo je predstavil vodja izkopavanj Gerhard Höpfner. Foto: dpa/STA

Nemčija, Gross Pampau.
Arheologi so v glinokopu Gross Pampau severno od Hamburga našli 11 milijonov let stare ostanke želve usnjače (Dermochelys coriacea). Ob ploščicah iz oklepa so se ohranile tudi kosti, ki so verjetno del nekoč dva metra velike živali.
Najdbo je predstavil vodja izkopavanj Gerhard Höpfner.
Foto: dpa/STA

Ob želvi so arheologi v večtedenskih izkopavanjih našli še ostanke manjše morske želve, koral, bodico skata ter lobanjo delfina in še nekaj fosilov. Preparirane najdbe bodo našle svoje mesto v muzeju v Lűbecku. Posebnost so ostanki želve, ki so izredno redki, saj ribe roparice umrle želve hitro pojedo, oklepi pa nato razpadejo.

Na območju tega glinokopa pa so razmere drugačne. Tukaj se le nekaj metrov pod zemljo skriva morsko dno severnega pramorja. Ob globljem kopanju so tukaj v zadnjih 30 letih našli praktično celo sliko njegovih prebivalcev, vrhnja plast gline pa je ostanke lepo konzervirala.