STAznanost

WHO preučuje nove dokaze glede širjenja koronavirusa po zraku

Ženeva, 8. julija - Vse več je dokazov, da se novi koronavirus po zraku širi na precej večje razdalje, kot smo domnevali doslej, morda celo več deset metrov, so v torek priznali pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in napovedali, da bodo v nekaj dneh objavili novo znanstveno razlago na to temo.

Mednarodna skupina 239 znanstvenikov je v ponedeljek sporočila, da lahko kapljice v izdihanem zraku, ki so manjše od petih mikrometrov in vsebujejo virus, v zraku obvisijo tudi več ur ter se širijo več deset metrov daleč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ohranjanje dveh metrov medsebojne razdalje je sicer eden ključnih elementov v boju proti covidu-19, ki je, odkar so ga prvič zaznali decembra lani na Kitajskem, terjal že 538.000 življenj in so ga potrdili pri več kot 11,6 milijona ljudeh po vsem svetu.

Benedetta Allegranzi, tehnična vodja WHO za infekcijski nadzor, je v torek na novinarski konferenci priznala, da obstaja vse več dokazov na tem področju. "Menimo, da moramo biti odprti do teh dokazov in razumeti njihove posledice, tako glede načinov prenosa okužbe kot glede varnostnih ukrepov, ki jih je treba sprejeti," je dejala.

Maria Van Kerkhove, ki pri WHO tehnično vodi odziv na covid-19, pa je povedala, da pripravljajo znanstveno obvestilo, ki ga bodo objavili v prihodnjih dneh in v katerem bodo zajeli vsa dosedanja dognanja glede novega koronavirusa in njegovega prenosa.

V WHO so sicer tudi znova posvarili, da se pandemija še naprej pospešuje in ne kaže nobenih znakov upočasnjevanja.

Kot je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, so samo minuli konec tedna v svetu potrdili 400.000 novih okužb s koronavirusom, medtem ko je trajalo kar 12 tednov, da je svet zabeležil prvih 400.000 primerov covida-19. "Izbruh se pospešuje in očitno še nismo dosegli vrhunca pandemije," je opozoril.