STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Direktor Kemijskega inštituta postal član ugledne znanstvene organizacije EMBO

Ljubljana, 8. julija - Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh je postal novi član Evropske organizacije za molekularno biologijo (EMBO), ene najuglednejših organizacij na področju ved o življenju v Evropi in svetu. Članstvo v EMBO velja za prestižno in pomeni veliko priznanje izstopajočim dosežkom posameznega raziskovalca, so sporočili s Kemijskega inštituta.

Glavno vodilo organizacije EMBO, ki se posveča tudi področjema biotehnologije in genskih tehnologij, je znanstvena odličnost in spodbujanje razvoja na področju ved o življenju.

"Organizacijo EMBO izjemno cenim, zato sem bil še toliko bolj vesel, ko so me predlagali ter izvolili za člana. Menim, da je to zelo lepo priznanje tudi za slovensko znanost," je ob izvolitvi dejal Anderluh.

Organizacija združuje več kot 1800 vodilnih evropskih in svetovnih znanstvenikov s področja ved o življenju. Za kako zelo ugledno organizacijo gre, pove podatek, da je že 88 članov EMBO prejelo Nobelovo nagrado. Organizacija vsako leto sprejme nekaj novih članov, letos so v svoje vrste izvolili 63 strokovnjakov iz kar 25 držav.

"Novi člani so prispevali k uspešnosti raziskav na področju ved o življenju v Evropi in po svetu. Kot člani EMBO lahko pomagajo oblikovati prihodnost, saj z delom v okviru EMBO pomagajo podpirati nadarjene raziskovalce, združevati ideje in spodbujati mednarodno raziskovalno okolje, ki prispeva k odlični znanosti", je ob imenovanju novih članov povedala direktorica EMBO Maria Leptin.

Glavni cilj organizacije EMBO s sedežem v nemškem univerzitetnem mestu Heidelberg je podpirati prodorne raziskovalce na vseh stopnjah njihove kariere, spodbujati izmenjavo znanstvenih informacij in raziskovalnih pristopov ter pomagati pri oblikovanju spodbudnega evropskega raziskovalnega okolja. EMBO slovi tudi kot organizacija, ki zagovarja najvišje standarde raziskovalne integritete.

Gregor Anderluh je doktor bioloških znanosti, redni profesor za področje biokemije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, izredni član SAZU, član Academia Europaea, od leta 2015 pa tudi direktor Kemijskega inštituta. Njegovo raziskovalno delo obsega predvsem temeljne raziskave na področju celičnih membran in delovanja proteinov.

S svojimi deli je Anderluh pomembno uveljavil slovensko znanost na področju toksinologije in celičnih lipidnih membran. V slovenski prostor uvaja metode za raziskave molekulskih interakcij, s poudarkom na razvoju metod za študij interakcij proteinov z lipidnimi membranami. Pri raziskavah redno sodeluje s slovenskimi in tujimi farmacevtskimi ter nanobiotehnološkimi podjetji.