STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Otoku razvili robotskega znanstvenika, ki sam izvaja poskuse

Liverpool, 9. julija - Na univerzi v britanskem Liverpoolu so razvili "robotskega znanstvenika", ki sam izvaja znanstvene poskuse. Njegovo raziskovanje je prineslo tudi že prvo odkritje. Odkril je katalizator, ki je šestkrat aktivnejši od doslej znanih katalizatorjev.

Mobilni robotski kemik lahko s svojimi humanoidnimi rokami podobno kot ljudje uporablja običajno laboratorijsko opremo. Lahko se odloča tudi o tem, kateri poskus bo izvedel, so zapisali v študiji, objavljeni v sredo v znanstveni reviji Nature.

V nasprotju z znanstveniki lahko 400 kilogramov težka in 1,75 metra visoka naprava razmišlja v desetih dimenzijah in lahko dela 21,5 ure na dan. Ustavi se samo, ko mora napolniti baterije, piše na spletni strani liverpoolske univerze.

"Naša strategija je bila, da avtomatiziramo raziskovalca, ne pa instrumente," je povedal profesor z oddelka za kemijo Andrew Cooper. "To prinaša raven fleksibilnosti, ki bo spremenila tako način našega dela kot tudi probleme, s katerimi se spopadamo. To ni samo še ena naprava v laboratoriju: to je nov član ekipe s super močmi. Poleg tega raziskovalcem daje več časa za kreativno razmišljanje," je pojasnil.

Robotovo raziskovanje je prineslo tudi že prvo odkritje. Odkril je fotokatalizator, ki je šestkrat aktivnejši od obstoječih katalizatorjev. Da je prišel do odkritja, je moral izvesti 688 poskusov v osmih dneh.

Liverpoolski znanstveniki upajo, da bo prvi tovrstni robot v prihodnje sposoben spopadanja s kompleksnimi problemi, ki so za človeka prezahtevni. Med drugim bi lahko iskal snovi za proizvodnjo novih zdravil z uporabo čiste energije.