STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Boj proti virusnim okužbam z zajemom virusov v molekulske kletke

Ljubljana, 13. julija - Evropski raziskovalni konzorcij Virofight za napredno zdravljenje proti virusom, kot so sars-cov-2, HIV, virusi gripe in hepatitisa, je začel razvijati nov način lovljenja virusov v molekulske kletke, kjer bi jih nevtralizirali. Slovenijo v konzorciju pri pripravi posebne metode za pomoč zdravstvu zastopa Kemijski inštitut iz Ljubljane.

Namesto ciljanja virusno specifičnih encimov ali drugih proteinov, kot je značilno za protivirusna zdravila, bodo raziskovalci projekta razvili nano-kletke, ki bi zajele in nevtralizirale celotni virus, so sporočili s Kemijskega inštituta.

"Cilj projekta je testirati koncept lovljenja virusov v molekulske kletke, kar se je zdelo nedavno nemogoče, vendar je postalo izvedljivo z napredkom sintezne biologije, konkretno nanotehnologije DNK in proteinov," je pojasnil Roman Jerala iz Kemijskega inštituta, vodja slovenske skupine znotraj konzorcija.

"Menimo, da lahko to povzroči nevtralizacijo patogena z okluzijo. Z isto platformo bi se bilo mogoče boriti z različnimi vrstami virusov," je v sporočilu za javnost navedel koordinator projekta Hendrik Dietz iz Tehniške univerze v Münchnu.

Načrtovane biokompatibilne nano-kletke združujejo pristope DNA in proteinske nanotehnologije ter in vitro evolucije. Notranjost kletk bo obložena s plastjo molekul, ki prepoznavajo viruse, da bi dosegli močno in specifično vezavo virusa. Te učinke bodo testirali v laboratorijskem merilu za različne viruse. Za dosego zastavljenega cilja interdisciplinarni projekt vključuje strokovnjake za supramolekularno kemijo, molekularni nano-inženiring in virologijo.

"Z velikim veseljem smo združili moči v izjemnem konzorciju vrhunskih virologov, načrtovalcev DNK in proteinskih struktur in prispevali naše znanje s področja načrtovanja proteinov. Čeprav se projekt uradno šele začenja, pa smo z delom začeli takoj, ko se v Evropi razmahnila pandemija covida-19 in že nekaj mesecev sodelujemo z izmenjavo reagentov in idej," je še pojasnil Jerala.

Pri približno 70 odstotkih vseh virusov s seznama Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ni na voljo ustreznega zdravljenja, protivirusna zdravila, ki obstajajo, pa je potrebno uporabiti zelo zgodaj po okužbi, da bi bila učinkovita.

Trenutna pandemija novega koronavuirusa kaže, da nimamo sredstev, s katerimi bi zaustavili pandemijo, pravijo v konzorciju. Zaradi pomanjkanja široko uporabnih protivirusnih načinov zdravljenja Virofight zato predlaga nov pristop v boju proti virusnim okužbam in načrtuje pripravo sredstev za boj proti novim patogenom.

Partnerji konzorcija iz štirih evropskih držav, med njimi so še Nemčija, Francija in Danska, bodo prejeli 3,88 milijona evrov nepovratnih sredstev iz programa financiranja Evropske unije. Projekt se je uradno začel 1. junija 2020 in bo trajal štiri leta.

Sodelujejo še danska univerza v Aarhus, francosko podjetje ARTTIC S.A.S., nemška univerza v Regensburgu in Tehniška univerza v Münchnu, ki je koordinator, so v sporočilu za javnost še navedli na Kemijskem inštitutu.