STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ogromen Atlasov kip bo ponovno branil Zevsov tempelj

Palermo, 17. julija - Osemmetrski Atlasov kip, izklesan v 5. stoletju pred našim štetjem, ki je bil dolgo zakopan med starodavnimi ruševinami, bo kmalu zasedel mesto v znameniti Dolini templjev v Agrigentu. Iz arheološkega parka so sporočili, da bo kip, ki je ena najbolj znamenitih skulptur na otoku, stal pred Zevsovim templjem, piše britanski The Guardian.

V grški mitologiji je bil Atlas polbog in eden od Titanov, ki je na svojih ramenih prisilno nosil nebesni svod. Po eni od različic, naj bi Atlasu kazen naložil Zevs, ker je sodeloval v boju Gigantov proti bogovom.

Kip je eden izmed 40, ki so krasili starodavni dorski tempelj. Zgradba velja za največji tovrstni tempelj na svetu, čeprav ni bila nikoli dokončana, danes pa je bolj ali manj ruševina.

"Ponovna postavitev Atlasa na njegovo mesto je vrhunec celovitejše obnovitve templja," je dejal direktor arheološkega parka Roberto Sciarratta in dodal: "V zadnjem desetletju smo našli in katalogizirali številne artefakte, ki so bili nekoč del stavbe. Cilj je, da delček za delčkom ponovno sestavimo tramove Zevsovega templja in mu s tem vrnemo vsaj delček prvotnega blišča."

Arheologi in arhitekti bodo kmalu začeli s pripravami na dvig kipa v sicilijanski Dolini templjev. Načrtujejo ga ob obletnici ustanovitve mesta Akragas (zdaj Agrigento) pred 2600 leti. Mesto je bilo v zlati dobi Antične Grčije med vodilnimi centri v regiji in se ponaša s sedmimi dobro ohranjenimi grškimi templji.

Templje, ki sodijo med veličastnejše primerke grške arhitekture, so postopoma gradili eno stoletje na visokem grebenu. V 5. stoletju pred našim štetjem je v mestu živelo več kot 100.000 prebivalcev, ki so se glede na filozofa Empedokleja "zabavali, kot da bodo umrli jutri, in gradili, kot da bodo živeli večno". Mesto je bilo uničeno leta 406 pred našim štetjem.

V času Rimljanov so ga z novimi javnimi zgradbami in vsaj dvema templjema zelo urbano razvili, a so preko stoletij zidake starih spomenikov antičnega mesta uporabili za gradnjo drugih stavb in pristanišča, navaja The Guardian.

Zgodovinarji trdijo, da Zevsov tempelj ni bil nikoli dokončan, saj je bil v času zavzetja s strani Kartagine še vedno brez strehe. Pred njim so stali ogromni kipi v podporo templju. "Naša ideja je, da pred tempelj postavimo enega izmed teh Atlasov, da bo služil kot varuh stavbe, posvečene očetu bogov," je še dejal Sciarratta.