STAznanost
Humanistika in družboslovje

Muzej na Nizozemskem razkriva zgodovino epidemij

Haag, 18. julija - Muzej Boerhave v nizozemskem Leidnu na posebni razstavi razkriva zgodovino epidemij od kuge do novega koronavirusa. Posebno razstavo z naslovom Okuženi je v četrtek v muzeju odprl nizozemski kralj Viljem Aleksander, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

In muzej ima kaj pokazati. Črno ogrinjalo in usnjena maska z dolgim kljunom sta bila še v 17. stoletju zaščitna oprema v obdobju kuge. A bistvo razstave je ob davno pozabljenih predmetih predvsem vpliv epidemij na človeka, pravi direktor muzeja Amito Haarhuis. "Prav tako pa želimo posvariti pred neznanimi boleznimi, virusom X, ki nas lahko vsak trenutek prizadene," je še dejal.

Kaj pomeni epidemija so ironično spoznali v vodstvu muzeja sami. Tik pred načrtovanim prvim odprtjem so morali muzej zaradi pandemije novega koronavirusa zapreti. S štirimesečno zamudo je razstava zdaj pripravljena in že razširjena z dodatno vsebino o novem koronavirusu, o katerem so že zbrali video vsebine, fotografije in vrsto predmetov.

Razstava pa opozarja tudi na vzporednice v srednjem veku in danes. Pri že omenjeni zaščitni opremi za kugo so v takratnih časih za zaščito uporabljali močno dišeča zelišča, ki so jih stlačili v kljun maske, da bi te zadržala klice. Tudi takrat so ljudje pazili na medsebojno distanco, izolirali bolnike in povečala se je skrb za osebno higieno.

Glavno vlogo ima na razstavi še vedno kuga. Po neuradnih podatkih je v srednjem veku zaradi nje umrlo kar 200 milijonov ljudi, tudi vsak tretji prebivalec takratne Evrope. Zadnji veliki val smrti je pred stoletjem povzročila španska gripa, v drugi polovici prejšnjega stoletja aids, svojo zgodbo pa so spisali tudi gobavost, črne koze, ošpice .... Še pred dobrimi 100 leti je bila v Evropi razširjena tudi malarija.