STAznanost

Spodbudni rezultati zdravljena z interferonom beta pri bolnikih s covidom-19

London, 20. julija - Prvi rezultati kliničnega poskusnega zdravljenja kažejo, da lahko zdravljenje z beljakovino interferon beta, ki jo človeško telo proizvaja ob virusni okužbi, bistveno zmanjša število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, na spletni strani poroča BBC.

Beljakovino so s pomočjo inhalatorja bolniki vdihnili neposredno v pljuča, postopek pa naj bi pripomogel vzpodbuditi imunski odziv bolnika. Prvi rezultati so pokazali, da se je število bolnikov s covidom-19, ki so imeli hude bolezenske znake in so potrebovali umetno predihavanje, zmanjšalo za 79 odstotkov.

Biotehnološko podjetje Synairgen iz angleškega Southamptonona, ki je izvedlo klinično testiranje, zatrjuje, da so bolniki, ki so bili deležni zdravljena z omenjeno beljakovino, dva do trikrat pogosteje okrevali do te mere, da bolezen ni več ovirala njihovih vsakodnevnih dejavnosti.

Hkrati se je bistveno zmanjšala tudi zadihanost bolnikov, ki so prejemali to zdravljenje. Prav tako se je čas zdravljenja v bolnišnici pri teh bolnikih zmanjšal za tretjino, v povprečju z devet na šest dni.

V dvojno slepem poskusnem zdravljenju je sodeloval 101 prostovoljec, ki so bili zaradi covida-19 sprejeti na zdravljenje v devet britanskih bolnišnic. Polovica sodelujočih je dobila zdravilo, druga polovica tako imenovani placebo - neaktivno snov. Pri tem v naprej ni nihče vedel, kdo je prejel zdravilo in kdo placebo.

Synairgen je v skladu s pravili delniških trgov dolžan poročati o predhodnih rezultatih poskusnega zdravljenja. Rezultati omenjenega poskusnega zdravljena niso bili doslej objavljeni v še nobeni strokovni reviji, prav tako ni na voljo vseh podatkov, tako da BBC ni mogel preveriti trditev omenjenega poskusnega zdravljenja.

Če so rezultati dejansko takšni, kot jih navaja Synairgen, bo to zelo pomemben korak naprej pri zdravljenju covida-19, dodaja BBC.

Znanstvenik, ki je bil zadolžen za poskusno zdravljenje, Tom Wilkinson, je dejal, da bo, če bodo njihovi rezultati potrjeni v večjih študijah, novo zdravljenje "spremenilo pravila igre". Poskusno zdravljenje je bilo razmeroma majhno, a znak, da zdravljenje koristi bolnikom, je bil neobičajno močan, je še dejal.

Izvršni direktor Synairgena Richard Marsden je za BBC dejal, da ne bi mogli pričakovati boljših rezultatov, ki jih je označil kot "velik preboj pri zdravljenju hospitaliziranih bolnikov s covidom-19".

Napovedal je, da bo podjetje v naslednjih dneh predstavilo svoje ugotovitve zdravstvenim regulatorjem po vsem svetu, da bi videli, katere vse informacije še potrebujejo za odobritev zdravljenja.

Ta postopek bi lahko trajal mesece, čeprav je britanska vlada, tako kot številne druge, sporočila, da bo delovala kar najhitreje pri odobritvah obetavnih zdravljenj. Obstaja tudi možnost, da bi dobili odobritev po nujnem postopku, kot je to bilo v primeru protivirusnega zdravila remdesivir maja letos.

Podjetje sicer obljublja, da bi lahko do zime izdelalo "nekaj" 100.000 odmerkov interferona beta na mesec.

Beljakovina interferon beta je del prve obrambe telesa pred virusi in opozarja človeško telo pred virusnim napadom. Zdi se, da novi koronavirus zavira proizvodnjo te beljakovine kot del strategije, da se izogne človeškemu imunskemu sistemu.

Novo zdravilo je posebna oblika beljakovine interferon beta, ki pride neposredno v dihalne poti preko inhalatorja, zaradi česar se beljakovine pretvorijo v aerosol.

Ideja novega zdravljenja je, da neposreden odmerek beljakovin v pljučih sproži močnejši protivirusni odziv, in to tudi pri bolnikih, katerih imunski sistem je že šibek.

Interferon beta se običajno uporablja pri zdravljenju multiple skleroze.