STAznanost

FDA odobrila oglaševanje IQOS kot izdelek z zmanjšanim tveganjem

Ljubljana, 21. julija - Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila tobačnemu velikanu Philip Morris International, da lahko oglašuje tobačni izdelek IQOS kot izdelek z nižjim tveganjem. Tako lahko oglašujejo, da IQOS tobak segreva, a ga ne izgoreva. To pa znatno zmanjšuje nastajanje škodljivih in potencialno škodljivih kemikalij.

FDA tudi dovoli navedbe, da so znanstvene študije pokazale, da popoln prehod s klasičnih cigaret na IQOS zmanjša izpostavljenost telesa škodljivim ali potencialno škodljivim kemikalijam.

"Podatki, ki jih je podalo podjetje, kažejo na to, da oglaševanje s takšnimi informacijami lahko pomaga zasvojenim odraslim kadilcem, da opustijo uporabo klasičnih cigaret in zmanjšajo izpostavljenost nevarnim kemikalijam, a le, če v celoti preidejo na IQOS," pravi direktor centra za tobačne izdelke pri FDA Mitch Zeller.

Ob tem je napovedal, da bo FDA skrbno spremljala uporabo teh izdelkov. Poudaril je še, da ti izdelki niso varni in naj jih ljudje, zlasti mladi, ki ne uporabljajo tobačnih izdelkov, tudi ne začnejo uporabljati, kakor tudi ne katerih koli drugih tobačnih izdelkov.

Odločitev je sledila pregledu obsežnega svežnja znanstvenih dokazov, ki jih je družba Philip Morris International predložila FDA decembra 2016.