STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Miši najvišje živeči sesalci na zemeljski obli

Antofagasta, 27. julija - Miši po novem veljajo za rekorderje v gorah. V neprijetnih višinah čilskih Andov so znanstveniki ob robu vulkana Llullaillaco na nadmorski višini 6739 metrov potrdili obstoj kolonije miši. Kot so zapisali v ameriški znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Science, gre za najvišje živeče sesalce na zemeljski obli.

Doslej je bil rekorder himalajski zajec, katerega obstoj so potrdili na najmanj 5182 metrih nad morjem, kasneje pa naj bi bilo potrjeno tudi verodostojno pričanje o videnju tovrstnega zajca na višini 6130 metrov.

Znanstveniki zbrani okrog Jayja Storza z univerze v Nebraski v reviji pišejo, da smo doslej podcenjevali sposobnost sesalcev za prilagajanje na težke življenjske razmere v velikih višinah. Miši so se očitno prilagodile mrazu in majhni vsebnosti kisika v Andih.

A številna vprašanja ostajajo odprta. Miš z znanstvenim imenom phyllotis xanthopygus rupestris, ki je zelo razširjena v Patagoniji, živi namreč 2000 metrov nad mejo vegetacije in odprto ostaja tudi vprašanje, s čim se prehranjuje.