STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Lisice že pred 40.000 leti živele od človeških odpadkov

Stuttgart, 25. julija - Lisička je prav zvita zver, pravi vsem znana otroška pesem in kot kaže, to za lisice velja od nekdaj. Znanstveniki z nemške univerze v Tubingenu domnevajo, da se lisice že vsaj več kot 40.000 let prehranjujejo z odpadki, ki jih povzroča človek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jasno je, da je lov v naravi težak posel za preživetje, in znanstveniki domnevajo, da so se lisice najmanj pred 40.000 navadile na prisotnost človeka ter se v veliki meri prehranjevale z odpadki in ostanki, ki so jih ljudje pustili po lovu na mamute in jelene. "Domnevamo, da so se nekatere lisice takrat v pretežni meri prehranjevale z odpadki, ki jih je pustil človek, ali pa da so jih ljudje celo hranili," je dejal soavtor študije Herve Bocherens.

Na univerzi v Tubingenu so raziskovalci analizirali kosti iz skeletov lisic, ki so jih našli na arheoloških območjih na Schwäbisch Alb. Analiza je pokazala, da se je del živali prehranjeval z ostanki živali, ki jih same ne bi mogle upleniti. Seveda pa so našli tudi kosti živali, ki so lovile same ali pa ukradle del plena drugim zverem. Del živali pa je živel v soodvisnosti od človeka.

Kot v reviji Plos one pišejo znanstveniki, so raziskovali lisice na območju, ki je bilo do mlajšega paleolitika slabo naseljeno in v tem času so lisice v večji meri živele od ulovljenih manjših sesalcev. S prihodom človeka pa se je njihov jedilnik dodobra spremenil.

Znanstveniki pristavljajo, da tudi dandanes številne lisice iščejo stik s človekom in čakajo na odpadke, ki jih lahko pojedo. Obenem postajajo izredno prilagodljive tudi za življenje v mestu.