STAznanost

Slovenska znanost s pomočjo prostovoljcev v boj proti virusu

Maribor/Ljubljana, 24. julija - Raziskovalci mariborske in ljubljanske kemijske fakultete so se nedavno povezali v slovenski projekt za boj proti koronavirusu, v katerega so vključili tudi prostovoljce. Projekt je zasnovan na obsežnem iskanju kemijskih spojin, ki bi jih potencialno lahko uporabili za razvoj zdravil proti covidu. Na pomoč jim je priskočila tudi družba Microsoft.

Kot pojasnjujejo na mariborski univerzi, je projekt odprta pobuda skupnosti raziskovalcev in prostovoljcev, ki želijo prispevati k znanju o novem koronavirusu in covidu-19. V sklopu projekta iščejo majhne molekule, ki kažejo potencial, da se vežejo s proteinskimi receptorji in zavrejo procese, ključne za delovanje virusa.

Raziskovalci laboratorija za fizikalno kemijo in kemijsko termodinamiko mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo so se pod vodstvom Marka Jukića in Urbana Brena skupaj s sodelavci katedre za fizikalno kemijo ljubljanskih kolegov pod vodstvom Črtomirja Podlipnika odločili zagnati omenjeni projekt ter s tem dodati svoj prispevek k svetovnim prizadevanjem za zamejitev pandemije.

Med drugim so razvili programsko opremo, ki si jo lahko vsakdo namesti na računalnik in tako pomaga pri iskanju zdravila. Zmogljivosti tega distribuiranega računalništva pa dopolnjuje tudi Microsoftova platforma v oblaku Azure.

V projektu z virtualnim pregledovanjem ogromnih knjižnic kemijskih spojin na osnovi molekulskega sidranja, ki spominja na tridimenzionalni tetris prileganja oblik in interakcij, iščejo najboljše zaviralce potencialnih terapevtskih tarč virusa. Končni cilj je identifikacija spojin, ki bi jih v postopku nadaljnje optimizacije razvili v učinkovita protivirusna zdravila.

Prednost projekta je v tem, da se lahko raziskovalcem v skupnem boju proti novemu koronavirusu pridruži vsak s prostimi zmogljivostmi svojega osebnega ali prenosnega računalnika. Nosilce projekta je odziv ljudi za zdaj pozitivno presenetil, saj so z njihovo pomočjo doslej uspešno sidrali že več kot pol milijona paketov po tisoč različnih razvrstitev spojin.