STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Prašiči naloge boljše rešujejo od psov

Budimpešta, 25. julija - Prašički, gre za manjšo vrsto, ki je primerna tudi kot hišni ljubljenček, lažje samostojno rešujejo zapletene naloge od psov, v reviji Animal Cognition trdi znanstvenica Paula Perez Fraga z univerze ELTE v Budimpešti.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so raziskovalci sedem mesecev starim prašičem in podobno starim psom zastavili različne naloge in pri tem opazovali reakcije živali, predpogoj pa je bil, da so vsi hišni ljubljenčki odraščali pri družinah.

Raziskovalci so začeli z lahkimi nalogami, nato pa težavnost stopnjevali, pri čemer so morale živali odpreti škatlo, nagrada za uspešno rešeno nalogo pa je bil slasten prigrizek.

Pri težjih nalogah so problem veliko prej rešili prašiči in tudi ko naloge ni bilo moč rešiti, so se prašiči izkazali za bolj vztrajne, psi pa so iskali pomoč pri ljudeh.

"Obnašanje prašičev je pokazalo, da imajo morda celo sposobnost samostojno reševati določene probleme," trdi soavtorica raziskave Linda Gerencser.

Sicer pa različne oblike domačih prašičev v zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljene kot hišni ljubljenčki, za katere lastniki pripravijo podobne pogoje kot za pse.