STAznanost

Petki za prihodnost septembra z naslednjim podnebnim protestom

Berlin, 24. julija - Gibanje Petki za prihodnost naslednji podnebni protest, ki naj bi potekal globalno, napoveduje za september. Zaradi pandemije covida-19 so začasno prekinili z aktivnimi protesti na ulicah svetovnih prestolnic, zdaj pa naslednji protest napovedujejo za 25. september.

Članica gibanja Lisa Neubauer je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnila, da odločitev o morebitnem nadaljevanju protestov ni bila enostavna. Kako bodo protesti potekali, še ni jasno, saj se o tem še odločajo.

"Zaradi popolne ignorance do podnebne politike moramo ukrepati in znova zasesti ulice," je dejala.

Od začetka pandemije so pobudnica gibanja, najstnica Greta Thunberg, in njeni somišljeniki večino aktivnosti opravljali preko spleta.

Thunbergova je z opozarjanjem na podnebne spremembe začela avgusta 2018, ko je sprva sama protestirala pred švedskim parlamentom. Nato je s svojim zgledom sprožila gibanje mladih, ki so se namesto v šolo ob petkih odpravili na ulice, kjer so pozivali k spremembi podnebnih politik in opozarjali na negotovo prihodnost planeta.

Marca lani so sledili prvi globalni protesti, ki so se razširili po številnih državah sveta in vrhunec dosegli septembra ob robu podnebnega vrha ZN. Proteste pa je nato letos spomladi zaustavila pandemija.

"Dobro je, da gibanje Petki za prihodnost nadaljuje septembra tam, kjer je zaključilo v začetku leta," je dejal aktivist Nick Heubeck. Dodal je, da bodo pri tem upoštevali vse dejavnike tveganja in poskrbeli za upoštevanje higienskih standardov.