STAznanost

Znanstveniki o novih načinih zmanjševanja plastičnih odpadkov

Ljubljana, 26. julija - Plastika je dolga desetletja veljala za najbolj uporabno industrijsko snov - trdna, lahka, poceni in primerna za skoraj vse vrste izdelkov. Zdaj obstojnost plastike že dolgo pomeni tudi eno največjih onesnaženj planeta. Skupina znanstvenikov je pripravila nov program, kako bi plastične odpadke v dveh desetletjih lahko zmanjšali za 80 odstotkov.

Človeštvo je s plastičnimi odpadki onesnažilo takorekoč celo Zemljo. Odpadke je moč najti na kopnem, v morjih, jezerih, rekah, celo v živalih in ljudeh. Problemu se je na globalni ravni posvetila mednarodna skupina znanstvenikov in v reviji Science predstavila načine, kako zmanjšati količino odpadkov.

A tudi novi načini niso dokončna rešitev, saj produkcija plastike vseskozi raste in bi tudi ob vseh predvidenih ukrepih do leta 2040 v okolju končalo 710 milijonov ton odpadkov; 460 milijonov na kopnem in 250 milijonov ton v različnih vodah.

Skupina strokovnjakov na čelu z Winniejem Laujem iz ameriškega združenja Pew Charitable Trusts je izpostavila pet ukrepov, s katerimi bi se količina plastičnih odpadkov v naslednjih dveh desetletjih lahko zmanjšala: zbiranje odpadkov, uničenje, reciklaža, zmanjšanje proizvodnje plastike in obsežna menjava plastičnih izdelkov z alternativnimi. Le ob skrbnem upoštevanju vseh petih bi lahko količino odpadkov v dveh desetletjih znižali za skoraj 80 odstotkov, so prepričani znanstveniki.

"Izsledki raziskavi so zelo jasni, a hkrati kličejo po takojšnem ukrepanju, saj nazorno kažejo zahtevo po nujnih spremembah v odnosu do plastike v družbi," prvi Stefan Krause z univerze v Birminghamu. Ta dodaja, da študija natančno kaže, katere ukrepe in kombinacije ukrepov je treba sprejeti, da se bo zmanjšalo globalno onesnaževanje s plastiko.

Medtem ko je v urbanih predelih sveta zbiranje in nadaljnje obravnava odpadkov ob primernih ukrepih rešljiva, se večja težava pojavlja v svetovnih morjih in oceanih. Pew Charitable Trusts se je skupaj z nemškim podjetjem Systemiq ter britanskima univerzama v Leedsu in Oxfordu posvetila tudi temu problemu. Pri tem so poudarili, da bo še vedno treba za odpadke poskrbeti, preden pridejo v vodo.

Na prvem mestu je zmanjšanje proizvodnje in porabe plastike, kjer naj bi številne proizvode nadomestili tisti iz papirja in drugih razgradljivih materialov, naslednji ukrep je zbiranje plastičnih odpadkov tudi v državah z nizkim BDP, kjer tega še niso storili, pravilno uničenje vseh tistih 23 odstotkov materialov, ki jih ni smotrno reciklirati, in zmanjšanje izvoza plastičnih odpadkov.

"Vse predlagane ukrepe je moč izpeljati z že obstoječimi in preizkušenimi tehnologijami. Vse je že v naši moči, seveda pa je potrebna politična, družbena in podjetniška volja za spremembe, da bi to lahko dosegli," pravi soavtor raziskave Ed Cook z univerze v Leedsu.

Znanstveniki opozarjajo, da je čas za takojšnje ukrepanje. Prvi kritiki pa opozarjajo, da velja razmisliti tudi o dodatnih ukrepih, saj da je v študiji premalo prostora posvečenega tehnološkim inovacijam na področju biološko razgradljivih plastičnih materialov, ki bi lahko rešili še nekaj odstotkov onesnaženja.