STAznanost
Humanistika in družboslovje

Odkrita lokacija, kjer je Van Gogh naslikal svojo zadnjo sliko

Amsterdam, 28. julija - Znana je lokacija, na kateri je nizozemski slikar Vincent van Gogh naslikal svojo zadnjo sliko, so danes sporočili iz Van Goghovega muzeja v Amsterdamu. Kot so zapisali, naj bi umetnik med ustvarjanjem slike z naslovom Drevesne korenine stal na hribu, poraščenem z drevesi in koreninami, v mestu Auvers-sur-Oise v bližini Pariza.

Dodali so, da so lokacijo označili kot turistično točko, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Lokacijo je po pisanju agencije odkril direktor Van Goghovega inštituta Wouter van der Veer, ko je naletel na razglednico, ki prikazuje drevesa in korenine, ki se zelo podobne tistim na Van Goghovi sliki. Strokovnjaki v muzeju so nato natančno primerjali oba motiva.

"Glede na Van Goghove delovne navade ter primerjavo slike, razglednice in sedanje situacije na omenjenem hribu so strokovnjaki sklenili, da je zelo verjetno, da so odkrili dejansko lokacijo," so zapisali v muzeju.

Dodali so, da je Van Gogh na slikah pogosto upodabljal motive iz svoje bližnje okolice. Pričujoča lokacija je v bližini hiše, v kateri je umetnih preživel zadnjih 70 dni svojega življenja. Glede na svetlobo na sliki strokovnjaki sklepajo, da je umetnik slikal pozno popoldne, pozneje istega dne pa je storil samomor.

Van Gogh (1853-1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let kasneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.