STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Tudi v negostoljubnih tleh Tihega ocena potrjeno življenje

Ljubljana, 30. julija - Skoraj 100 metrov pod morskim dnom Tihega oceana že 100 milijonov let živijo mikroorganizmi, v reviji Nature Communications pišejo japonski in ameriški znanstveniki. V laboratorijskih pogojih jim je organizme uspelo celo razmnoževati, zapis povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ekipa z raziskovalne ladje Joides Resolution je v dno oceana naredila vrtine in vzela več vzorcev za analizo. Vrtine v usedlino na dnu so bile globoke tudi več kot 74 metrov, njihova starost pa je ocenjena od 13 pa do več kot 100 milijonov let.

Znanstveniki že več desetletij zbirajo vzorce usedlin v oceanih, da bi preučili klimatske pogoje v zgodovini, sestavo tal ter globokomorski ekosistem. V južnem Pacifiku je skupina znanstvenikov na čelu z japonskim mikrobiologom Yukijem Moronom preučevala Južni pacifiški tok, ki povezuje Južno Ameriko in Avstralijo.

Na podlagi specifičnih okoljskih pogojev so to območje znanstveniki doslej pogosto označili kot morsko puščavo. Močno je sevanje sonca, UV-indeks je zelo visok, zaradi morskega toka pa v to območje ne pridejo niti prašni delci. Voda zaradi vsega tega v tem delu oceana ni le zelo čista, ampak morskim živalim ponuja tudi zelo skope zaloge hrane.

"Glavno vprašanje je bilo, ali lahko na območju s tako majhno zalogo hrane obstaja življenje ali pa gre za območje brez," je pojasnil Morono in dodal: "Zanimalo nas je tudi, kako dolgo se mikrobi lahko obdržijo brez hrane."

V morskem dnu je življenje možno, kaže analiza vzorcev. Tam nastajajo usedline iz organskih odpadkov, ki jih na vodno gladino prinaša veter in del, ki pripotuje s tokom. Usedlina nato prekrije mikroorganizme, ki lahko preživijo tudi v teh razmerah. Gre npr. za bakterije in mikroalge, ki se prilagodijo skromnim razmeram, mednje sodijo predvsem enocelična bitja, pa tudi nekatere vrste alg in plesni, manjše od 0,03 milimetra.

Najdene organizme so znanstveniki v laboratorijih skušali vzpodbuditi k rasti. In poskusi so pokazali, da v milijone let starih usedlinah niso ostali fosili, ampak po večini bakterije, ki so še kako žive in so se v specifičnih pogojih sposobne razmnoževati. "Bil sem zelo skeptičen, a nam je uspelo dokazati, da je bilo več kot 99 odstotkov mikrobov, ki so stari že več kot 100 milijonov let, pripravljenih sprejeti prehranske snovi in se razvijati," je še dejal japonski mikrobiolog.

"Videli smo, da je življenje v starih usedlinah svetovnih morij neomejeno in da tam obstajajo organizmi, ki preživijo z najmanjšimi možnimi zalogami hrane ter da se ob spremembi pogojev lahko vrnejo v naravo, rastejo in se razmnožujejo," pa je o odkritjih zapisal soavtor študije Steven D'Hondt.