STAznanost
Medicina in zdravje

Študija: Mlajši otroci imajo veliko več koronavirusa

Washington, 31. julija - Otroci, mlajši od pet let, imajo v nosu od deset- do stokrat več genetskega materiala novega koronavirusa kot starejši otroci in odrasli, je pokazala v četrtek objavljena študija. To pomeni, da bi lahko bili majhni otroci pomembni prenašalci virusa v skupnostih, kar se razlikuje od dosedanjih dognanj.

Med 23. marcem in 27. aprilom so raziskovalci v Chicagu odvzeli bris iz nosu 145 bolnikom z blagim ali zmernim potekom bolezni en teden po pojavu simptomov. Bolniki so bili razdeljeni v tri skupine. 46 otrok, mlajših od pet let, 51 otrok, starih med pet in 17 let, in 48 odraslih, starih med 18 in 65 let.

Ugotovili so, da imajo mlajši od pet let v zgornjem respiratornem traktu od deset- do stokrat večjo količino virusa sars-cov-2 kot drugi dve skupini bolnikov. Dodali so, da je nedavna laboratorijska študija pokazala, da več kot je genetskega materiala virusa, bolj je lahko ta kužen.

"Zato bi lahko bili mlajši otroci pomembni prenašalci pri širjenju virusa sars-cov-2 med prebivalstvom," so zapisali avtorji študije, objavljene v znanstveni reviji JAMA Pediatrics.

"Vedenjske navade mlajših otrok in tesni prostori v šolah in vrtcih ob sproščanju ukrepov povečujejo zaskrbljenost glede širjenja virusa v tej starostni skupini," so še poudarili.

Te ugotovitve ameriških znanstvenikov so v nasprotju z dosedanjimi dognanji. Doslej so ugotovili, da je pri mlajših otrocih precej manj verjetno, da bodo hudo zboleli za covidom-19 in da virusa ne širijo v veliki meri. Raziskav na tem področju je sicer še bolj malo.