STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Veroni verjetno grob templjarskega velikega mojstra Torroje

Verona, 3. avgusta - Viteze templjarje že stoletja po njihovi ukinitvi spremljajo miti in legende, pa tudi živahna debata o njihovem koncu v začetku 14. stoletja, ki jo rada pograbi tudi sodobna popkultura. Z njimi pa se ukvarjajo tudi znanstveniki. Skupina strokovnjakov iz Italije, Avstrije in Švice išče identiteto pokojnika iz cerkve v Veroni.

Strokovnjaki so mnenja, da gre za velikega mojster Arnaua de Torrojo, dokončne odgovore bodo zdaj s primerjavo DNK-analize iskali bioarheologi.

Magister katoliških templjarjev Italije Mauro Ferretti je ob prenovi cerkve San Fermo v Veroni naletel na kamnit sarkofag, ki je bil okrašen z znamenji, ki so kazali na to, da je v njem pokopan "zelo pomemben vitez templjar", je za avstrijsko tiskovno agencijo povedal bioarheolog Jan Cemper-Kiesslich z univerze v Salzburgu.

Mednarodna skupina zgodovinarjev, arheologov in molekularnih biologov se je lani lotila forenzične preiskave. Ta je potekala enako kot pri vsakem truplu, saj so najprej določili telesno višino, spol, razkrili, da je bil pokojni desničar, z radio-karbonskimi metodami pa omejili časovno okno, ko naj bi pokojnik umrl. To so določili na obdobje med leti 1166 in 1259.

Znanstveniki skušajo dokazati, da je v Veroni pokopan de Torroja in vsaj časovno imajo prav, saj je slednji domnevno umrl leta 1184. Ob tem je bil kot de Torroja desničar, ob smrti pa je bil star med 50 in 70 let. Vse to se sklada s tem, kar je o de Torroji doslej znanega.

Za dokončno potrditev pa manjka še primerjava DNK s sorodniki. To bodo skušali potrditi s primerjavo DNK-vzorcev pokojnikovih sorodnikov, ki so pokopani v nekaterih katalonskih mestih in v nekaterih nekdanjih templjarskih gradovih. Če se bodo podatki ujemali, bi glede na vse doslej znano z veliko verjetnostjo lahko trdili, da gre za omenjenega velikega mojstra. A zaradi epidemije novega koronavirusa bo primerjava DNK-vzorcev morala še počakati.

Med zgodovinarji pa še vedno poteka razprava, ali je bil templjarski viteški red v začetku 14. stoletja res ukinjen ali pa le "začasno suspendiran".

Znano je, da so bili templjarji trn v peti francoskemu kralju Filipu V. in papežu Klemensu V., saj so veljali za izredno vplivne in bogate. 13. oktobra 1307 je dal francoski kralj zato vse viteze aretirati, nato pa so jih obdolžili krivoverstva in istospolne usmerjenosti in red domnevno prepovedali. A znanstveniki so kasneje našli papeško bulo, ki prepoveduje izgon in kaznovanje templjarjev. Zaradi tega se je pojavila diskusija, kaj se je v resnici z vitezi zgodilo in ali so na drugačen način obstajali še naprej.