STAznanost
Humanistika in družboslovje

Majhni sesalci so jedli meso dinozavrov

Stuttgart, 4. avgusta - Majhni sesalci so se že pred 160 milijoni let prehranjevali kot mrhovinarji z mesom umrlih dinozavrov, trdijo strokovnjaki zbrani okrog Hansa-Ulricha Pfretzschnerja z univerze v Tübingenu. Do tega spoznanja so prišli, ko so vnovič preučili najdbe s Kitajske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znanstveniki so na okostju 20-metrskega dinozavra našli majhne sledi ugrizov, ki so tudi najstarejše doslej znane sledi glodavcev na kosteh dinozavrov.

Glede na velikost sledi na kosteh je šlo za žival, veliko kot miš, in vse kaže, da so se takratni sesalci hranili kot mrhovinarji, saj je to po mnenju strokovnjakov edini način, da bi miš lahko jedla meso dinozavra. Kot še pravijo, so bili sesalci v tem obdobju zelo prilagodljivi pri iskanju hrane in pojedli praktično vse, kar jim je prišlo med zobe.

Najdba je posebna zato, ker so najdene sledi ugrizov na kosteh iz tega obdobja zelo redke. Najstarejše doslej najdene pa so bile stare približno 100 milijonov let.

Leta 2000 so raziskovalci iz Nemčije in Kitajske v provinci Xinjiang na severozahodu Kitajske izkopali številne fosile, med njimi tudi vretenčarje. Kasneje so najdbe vnovič analizirali, tudi kosti najdenih dinozavrov, in prišli do novih spoznanj.