STAznanost

Zavod za gradbeništvo do 2,5 milijonskega projekta s področja požarne varnosti

Ljubljana, 3. avgusta - Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) je pridobil 2,5 milijona evrov vreden evropski projekt FRISSBE - Požarno-varno trajnostno grajeno okolje. Projekt bo usmerjen v povečanje znanstvene odličnosti ZAG, predvsem na področju požara in požarne varnosti, ter z njimi povezanih vsebin, so sporočili iz ZAG.

Ljubljana. Zavod za gradbeništvo je pridobil 2,5 milijonov vreden projekt s področja požarne varnosti. Foto: ZAG

Ljubljana.
Zavod za gradbeništvo je pridobil 2,5 milijonov vreden projekt s področja požarne varnosti.
Foto: ZAG

Zavod za gradbeništvo Slovenije je projekt pridobil v okviru razpisa Widespread: ERA Chairs, ki poteka znotraj programa Obzorje 2020. Gre za četrti odobren projekt te vrste v Sloveniji, trajal pa bo šest let.

Cilj projekta je med drugim okrepiti sodelovanje z industrijo in povečati uspešnost pri izvajanju raziskovalnih in industrijskih projektov. Vsebina projekta je interdisciplinarna in se povezuje tudi s projektom InnoRenew CoE mehanizma Widespread: Teaming ter z aktivnostmi zavoda InnoRenew CoE in Univerze na Primorskem.

Projekt FRISSBE bo po navedbah ZAG imel mednarodni vpliv na področju raziskav, izobraževanja in inženiringa. "V sodelovanju z InnoRenew CoE in Univerzo na Primorskem ter drugimi podporniki projekta bomo zgradili močan interaktivni ekosistem, ki bo dobra osnova za nadaljnje sodelovanje na področju razvoja in raziskav ter prvi te vrste v Sloveniji in širši okolici."

Dodana vrednost projekta bo koriščenje zmogljivosti novega Požarnega laboratorija ZAG v Logatcu, ki ga gradijo in opremljajo s finančno podporo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega sklada za regionalni razvoj, kar zagotavlja pogoje za spodbujanje odličnih raziskav na področju požarno-varnega grajenega okolja.