STAznanost

Kemijski inštitut nosilec slovenskega partnerstva z ILL

Ljubljana, 6. avgusta - Kemijski inštitut je sklenil sporazum o znanstvenem članstvu z Inštitutom Maxa von Laueja - Paula Langevina (ILL), vodilnim mednarodnim raziskovalnim centrom za nevtronsko sipanje, so sporočili z inštituta. S tem je inštitut postal slovenski partner in polnopravni znanstveni član za obdobje štirih let z možnostjo podaljšanja.

V sklopu partnerstva bo Kemijski inštitut prevzel znanstvene in administrativne obveznosti ter koordinacijo slovenske znanstvene skupnosti na področju raziskav z nevtroni. Gre za vseslovensko iniciativo, saj bo sodelovanje z ILL enakovredno odprto tudi za vse druge potencialne slovenske uporabnike, so na inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarjajo, da članstvo v ILL Sloveniji prinaša številne prednosti, saj vpeljava raziskav z nevtronskim sipanjem slovenskim znanstvenikom odpira "širok nabor najsodobnejših analitskih metod na področjih kemije in fizike materialov in nanomaterialov, strukturne biologije in jedrske fizike".

Poleg tega bo članstvo raziskovalcem zagotovilo tudi nove možnosti za vključevanje v mednarodne znanstvene tokove, odprle se bodo možnosti za izpopolnjevanje mlajših strokovnih kadrov, pričakovati pa je tudi zanimanje slovenske industrije, saj raziskave z nevtroni omogočajo študij industrijskih materialov in farmacevtskih učinkovin, so zapisali.

Na splošno pa raziskave z nevtronskim sipanjem segajo na najrazličnejša področja in pomagajo pri razvoju mnogih naprednih rešitev za soočanje z izzivi sodobne družbe. Pomembno vlogo igrajo predvsem pri raziskavah materialov ter na področju ved o življenju, so še poudarili na inštitutu.

ILL je vodilni raziskovalni center za nevtronsko sipanje na svetu ter deluje kot podporni znanstveni inštitut, ki gostujočim znanstvenikom z vsega sveta zagotavlja raziskovalno infrastrukturo in strokovno pomoč pri izvedbi raziskav z nevtronskim sipanjem.

Sredstva za sodelovanje bodo v celoti zagotovili v okviru Infrastrukturnega programa Kemijskega inštituta na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. "Ker gre pri financiranju sodelovanja z ILL za javna sredstva, bo to, kljub vodilni in ključni vlogi Kemijskega inštituta, enakovredno odprto tudi za druge slovenske uporabnike," so sporočili.

Pobudo za preučevanje možnosti za članstvo Slovenije v ILL je že pred leti podal Kemijski inštitut, vlada pa ga je za slovenskega partnerja v ILL določila konec letošnjega junija.