STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Oktobra na IJS multikonferenca Informacijska družba 2020

Ljubljana, 11. avgusta - Na Institutu Jožef Stefan bo med 5. in 9. oktobrom potekala že 23. mednarodna multikonferenca Informacijska družba - IS 2020. V okviru dogodka se bo zvrstilo več konferenc, na katerih bodo raziskovalci predstavili svoje najnovejše raziskave in odkritja z različnih področij informacijske družbe, so sporočili organizatorji dogodka.

Trenutno potekajo priprave na konferenco, izbrani pa so tudi že nominiranci za nagrade, ki jih vsako leto podelijo v okviru multikonference.

Za nagrado za življenjsko delo v čast Donalda Michieja in Alana Turinga so letos nominirani Jernej Kozak, Ivan Gerlič, Lidija Zadnik Stirn, Viljem Rupnik in Janez Brest, podelili pa bodo tudi nagrado za tekoče dosežke, informacijsko jagodo ter informacijsko limono.

Za informacijsko jagodo oziroma nagrado za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu se letos poteguje tudi covid-19, "ker je omogočil preskok v informacijsko družbo, o katerem smo leta nagovarjali slovenske inštitucije in državni vrh," je pojasnil vodja odseka za inteligentne sisteme na IJS in predsednik organizacijskega odbora multikonference Matjaž Gams.

"Informacijska družba spreminja svet in tudi slovensko družbo. Zato je pomembno, da se teh sprememb zavedamo in jih sprejmemo v vsakdanje življenje," so zapisali organizatorji konference ter dodali, da "cilj IS 2020 ni najti dokončne odgovore na probleme, ki se porajajo ob pohodu informacijske družbe, temveč sprožiti interdisciplinarne strokovne razprave in zastaviti smernice za nadaljnje raziskovanje".

Mednarodna multikonferenca Informacijska družba se ponaša z več kot 20-letno tradicijo, saj se redno odvija že od leta 1997, že pred njenim nastankom pa je obstajala pod podobnim imenom in v nekoliko manjši različici.