STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Raznovrstnost kamel posledica karavan in turškega imperija

Dunaj, 19. avgusta - Genetska slika današnjih kamel se je razvila predvsem ob nekdanjih poteh karavan, trdi Pamela Burger z veterinarske fakultete univerze na Dunaju. Največ je k današnji genetski raznolikosti živali nato prispeval vzpon turškega cesarstva v srednjem veku, o teh živalih še poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Znanstveniki so analizo več kot 22.700 genetskih vzorcev predstavili v reviji Nature Communications Biology. Z analizo so rekonstruirali tudi zgodovino genetskih vzorcev in sprememb pri teh živalih, ki veljajo za ene najmlajših med udomačenimi, saj naj bi človeku pri delu pomagale šele 3000 do 4000 let.

Sprva so na genetsko sliko močno vplivale nekdanje poti karavan, predvsem Svilena pot, pa tudi pot, ki je bila glavna žila trgovanja s kadili. "Kamele so bile ključnega pomena za razvoj civilizacij v sušnih regijah sveta. Predvsem za transport ljudi in blaga, a tudi za širjenje kulture," v reviji trdijo znanstveniki.

In prav te poti so močno oblikovale tudi živalsko vrsto, obenem pa so udomačene živali dobile nov dom prav ob poteh karavan med Sredozemljem in vzhodno Azijo, kjer je potekala Svilena pot ali pa na Arabskem polotoku, glavni žili trgovanja s kadilom. Prav karavanske poti so močno vplivale na osnovno genetsko sliko.

Velika raznovrstnost pa se je nato ustvarila v obdobju največje moči turškega imperija.