STAznanost
Humanistika in družboslovje

Več kot 400 milijonov let star fosil s podobnimi očmi kot čebela

Köln, 21. avgusta - Znanstveniki so natančno preučili 429 milijonov let star fosil členonožca, najden leta 1846 na Češkem, in odkrili veliko vzporednic z današnjimi insekti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Očesna struktura je skoraj enaka strukturi očesa današnje čebele, so med drugim zapisali v strokovni reviji Scientific Reports.

"Sistem oči pri najdenem trilobitu (tudi trokrpar) je bil že zelo razvit. Prav zato do današnjih dni v primerjavi s čebelo ni velikih razlik," trdi soavtorica raziskave zoologinja Brigitte Schoenemann z univerze v Kölnu.

Obenem raziskava vnovič potrjuje domnevo, da so se oči pri dnevno aktivnih žuželkah in rakih razvile že pred milijoni let. Trilobiti so sicer izumrla živalska vrsta, ki pa je v sorodu z danes živečimi pajki, insekti in raki. Kot dodaja Schoenemannova, so imeli že trilobiti tako imenovane sestavljene oči, kjer si živali skozi več 100 leč sestavljajo mozaik v celostno podobo.

Najdenega trilobita so z digitalnimi mikroskopi natančno preučili. Živel naj bi po vsej verjetnosti na tleh ali plitvi vodi, oči pa so najbrž v prvi vrsti služile za to, da bi odkrile plenilce. Raziskovalci pa priznavajo, da so imeli tudi nekaj sreče pri svojem delu, saj je najdenemu fosilu eno od očes počilo in je bilo zato lepo moč preučiti notranjost.