STAznanost
Humanistika in družboslovje

Nemci s pomočjo 3D-tiskalnika rekonstruirali starodavnega konja

Frankfurt, 23. avgusta - Območje jame Messel pri Darmstadtu v Nemčiji letos praznuje 25-letnico uvrstitve na Unescov seznam naravne dediščine. V deželnem muzeju v Darmstadtu so ob jubileju pripravili zapleteno rekonstrukcijo starodavnega konja, najdenega prav v omenjeni jami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strokovnjaki so si pri rekonstrukciji pomagali s skeletom konja, ki so ga našli med fosili. Najprej so ustvarili tridimenzionalni skelet, ga natisnili s 3D-tiskalniki, nato pa mu v dolgotrajnem postopku uredili še dlako, za katero so si "sposodili dlako srnjadi in jelenjadi".

S pomočjo računalniške tehnologije so poustvarili tudi gibanje starodavnega konja, ki pa je bil le nekaj večji, kot so danes jazbečarji. "Gre za nov način preučevanja prednika današnjih konjev," je ob tem povedal direktor muzeja Martin Faass, ki je tudi uradno odprl razstavo z imenom Prakonj 2.0.

Fosil konja, star kar 48 milijonov let, so v jami Messel odkrili leta 2015. Takrat je najdba veljala za pravo senzacijo, saj je bil skelet v fosilu popoln. Sicer pa gre za bogato arheološko območje z najdbami iz časa po izumrtju dinozavrov, a mnogo pred evolucijo neandertalcev in modernega človeka. Večina najdb je prav v osrednjem muzeju zvezne dežele Hessen, ki letos praznuje 200-letnico delovanja.