STAznanost
Medicina in zdravje

Raziskava: Plastika v vseh analiziranih vzorcih človeških organov

Washington, 22. avgusta - Ameriški znanstveniki, ki se v okviru Ameriškega kemičnega združenja ukvarjajo z raziskovanjem plastike, so opravili prvo raziskavo prisotnosti drobcev plastike v človeških telesih na svetu in ugotovili, da so bili ti prisotni v vseh 47 analiziranih vzorcih človeškega telesa.

Znanstveniki so v vzorcih, vzetih iz pljuč, jeter, vranice in ledvic, za katere se predvideva, da bi bili lahko med vsemi človeškimi organi najbolj izpostavljeni drobcem plastike in njihovemu filtriranju oziroma nalaganju, našli mikroplastiko in nanoplastiko, je te dni poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Zaznali so na desetine tipov plastičnih komponent, tudi polietilen, ki se ga uporablja za plastične vrečke, in polietilen tereftalat, ki je sestavni del plastičnih steklenic.

V vseh 47 vzorcih so našli bisphenol A (BPA), kemikalijo, ki je kljub zdravstvenim pomislekom sestavina pakirne embalaže za hrano.

Mikroplastika in nanoplastika iz uničene plastične embalaže in plastičnih steklenic sicer onesnažuje okolje v vsakem kotičku sveta, je zapisala dpa.

Izpostavljenost živali tej plastiki znanstveniki povezujejo z neplodnostjo, vnetji in rakom, učinek na človeka pa še ni znan.

"Nikoli ne želimo kar tako alarmirati, a dejstvo je, da lahko ti nerazgradljivi materiali, ki so prisotni povsod, vstopijo in se kopičijo v človeških tkivih, mi pa ne poznamo možnih učinkov na zdravje," je dejal študent Varun Kelkar, ki je sodeloval v raziskovalni skupini.

Omenjena študija je prva doslej, ki preučuje plastične drobce v organih donatorjev, za katere je znano, kakšna je bila njihova izpostavljenost okolju, kar omogoča boljše namige o virih in poteh izpostavljenosti.