STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na Škotskem našli dragocene predmete iz bronaste dobe

Edinburgh, 22. avgusta - Iskalec zakladov je na Škotskem v bližini mesteca Peebles s pomočjo detektorja kovin našel predmete iz bronaste dobe. Med njimi izstopata meč in oprema za vprego konja. Strokovnjaki so 3000 let starim najdbam že pripisali nacionalni pomen, poročajo agencije.

"Od vsega začetka sem si mislil, da gre lahko za spektakularno najdbo," je v ponedeljek 44-letnega najditelja Mariusza Stepiena povzela britanska tiskovna agencija PA. Pri iskanju pa je imel tudi srečo, saj so se starodobni artefakti skrivali vsega pol metra pod zemljo.

Stepien je konec junija s prijatelji preiskoval polje v bližini Peeblesa in naletel na dragoceno najdbo. Med drugim so našli še zaponke, prstane, kolesa za vozove in druge predmete.

Pri izkopavanjih so bili najditelji previdni. V veliki kocki zemlje so najdbo najprej prepeljali v muzej v Edinburghu, kjer so se nadaljnjih arheoloških del lotili strokovnjaki. "Ponudila se nam je izredna priložnost. Ne gre le za predmete iz bronaste dobe, našli smo tudi organski material," je povedal eden od strokovnjakov v muzeju in pohvalil ravnanje najditelja.

Britanski mediji poročajo, da je bilo na Otoku v zadnjih mesecih več pomembnih arheoloških najdb, ki so jih odkrili iskalci zakladov. To pripisujejo pandemiji koronavirusa, saj imajo številni v tem obdobju manj dela, a več časa. V aktivnost pa se je v tem obdobju vključilo tudi veliko mladih iskalcev starodavnih dragocenosti.

Kot je pred dnevi poročal BBC, je desetletnik na Severnem Irskem v dar dobil detektor kovin in že prvi dan v bližini domače hiše našel meč, star približno 300 let.