STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nova Gvineja otok z najbogatejšo floro na svetu

Zürich, 21. avgusta - Pacifiški otok Nova Gvineja je otok z največjo rastlinsko raznovrstnostjo na svetu, trdijo strokovnjaki z univerze v Zürichu. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so na Novi Gvineji našteli kar 14.000 rastlinskih vrst.

Nova Gvineja je glede na preučevanje švicarskih znanstvenikov torej rekorder med otoki. Flora na Novi Gvineji je denimo 20 odstotkov bolj obsežna kot na Madagaskarju ali pa na Borneu, so zapisali v strokovni reviji Nature.

Švicarji so za svoj izračun uporabili različne baze podatkov in nato v končno obravnavo vključili botanike. Orhideje tvorijo družino z največ različnimi vrstami, kar tretjino spiska pa predstavljajo različna drevesa. Zanimivo je tudi, da je kar 68 odstotkov rastlin endemičnih, kar pomeni, da se pojavljajo le na tem tihomorskem otoku.

"Tako veliko endemično bogastvo je rekordno na območju tropske Azije," pravi vodja študije Rodrigo Camara-Leret in dodaja: "Indonezija ter Papua in Nova Gvineja sta zaradi endemičnega bogastva tudi pred izredno odgovorno nalogo, saj nosita odgovornost za preživetje nenadomestljive biotske raznovrstnosti."

Nova Gvineja je približno dvakrat tako velika kot Nemčija. Kot otok rastlinam ponuja izredno različne ekosisteme, od nižinskega dela s pragozdom do visokih travnatih poljan, ki se prevesijo v gorski svet, kjer so najvišji vrhovi celo višji od najvišje gore v Alpah Mont Blanca. Prav različni ekosistemi so znanstvenikom vseskozi predstavljali izziv za preučitev flore na otoku, saj je bilo jasno, da Nova Gvineja ponuja izredne pogoje za razvoj različnih vrst.