STAznanost
Humanistika in družboslovje

Avstrijci po letu 2022 z rimsko ladjo po Donavi

Krems, 23. avgusta - Strokovnjaki z univerze v avstrijskem Kremsu bodo do leta 2022 zgradili ladjo, s kakršno so po Donavi pluli Rimljani. Projekt sodi v širše proučevanje limesa na Donavi, ki ga sofinancira Evropska unija. V starodobna rimska oblačila bo v promocijske namene oblečena tudi posadka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V projekt preučevanja limesa na Donavi je vključenih kar 19 univerz, javnih ustanov in podjetij v desetih državah, skozi katere teče ta reka. EU je projekt podprla s 3,2 milijona evri. Osnovni cilj je raziskava ostankov nekdanjega limesa, delna obnova in trajnostna vključitev v turistično ponudbo.

Limes na Donavi je tvorila veriga vojaških utrdb na južni strani reke, reka pa je že v rimskem času predstavljala pomembno trgovsko pot. Z leti so se sledi o limesu v nekaterih državah praktično popolnoma izgubile. Zdaj bodo strokovnjaki s področij arhitekture, arheologije, zgodovine, tehnike, arhitekture, virtualne realnosti, muzejev, turizma in varstva kulturne dediščine skušali dati limesu novo sodobno vlogo, so sporočili z univerze v Kremsu.

Posebnost je tudi gradnja omenjene ladje, saj bodo Avstrijci poiskali obrtnike, ki bodo ladjo zgradili s starodobnim orodjem in s tem poskrbeli za svojevrstno "svetovno premiero". Ladja naj bi po Donavi plula v drugi polovici leta 2022.

Eden od ciljev projekta je tudi uvrstitev limesa na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Lanski poskus, v katerem so se združili strokovnjaki iz Avstrije, Nemčije, Slovaške in Madžarske, je bil neuspešen. Zdaj naj bi se pridružili poskusu še na Hrvaškem, v Srbiji, Bolgariji in Romuniji.