STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V najbolj vročih predelih Zemlje domuje praoblika raka

Stuttgart, 23. avgusta - V enem najbolj vročih predelov na svetu, iranski slani puščavi Lut, so znanstveniki iz naravoslovnega muzeja v Stuttgartu odkrili živečo novo vrsto raka. Tega, ki spominja na rake iz prazgodovine, so poimenovali po iranskem biologu in naravovarstveniku Hadiju Fahimiju (Phallocryptus fahimii), ki je leta 2016 izgubil življenje v letalski nesreči.

Raki, ki se po obliki razlikujejo od ostalih doslej znanih vrst, so se odlično prilagodili okolju. Puščava Lut je morda celo najbolj vroč kraj na zemeljski obli, saj so sateliti Ameriške vesoljske agencije (Nasa) tukaj namerili rekordno vrednost na našem planetu - 80,8 stopinja Celzija. Območje je posebej vroče tudi zato, ker je večji del puščave iz temnega kamenja, ki vpija sončno toploto.

Posebnost je preživetje. Raki v puščavi odlagajo jajčeca, ki dolgo čakajo na soncu in nato reagirajo na maloštevilne padavine. Če se jih nabere za kakšno lužico, se hitro razvijejo raki. "Ob obilnejših padavinah se hitro oblikujejo začasni vodotoki in luže," je razložil Hossein Rajaei z univerze v Stuttgartu, ki je prav na takšen dan naletel na novo obliko življenja na planetu.

Prav jajčeca teh rakov so svojevrstna posebnost, saj lahko na primerno količino padavin v popolnoma pregreti in izsušeni zemlji čakajo tudi celo desetletje in več, nato pa se izredno hitro razvijejo, kar omogoča preživetje vrste v ekstremnih pogojih.