STAznanost
Medicina in zdravje

Pri aplikaciji #OstaniZdrav potreben vklop lokacijskih storitev zaradi določanja oddaljenosti med telefonoma

Ljubljana, 20. avgusta - Pri aplikaciji #OstaniZdrav je za delovanje potreben vklop lokacijskih storitev zaradi določanja oddaljenosti med telefonoma, je za STA pojasnil direktor podjetja RSteam, ki je pripravilo slovensko različico aplikacije, Primož Cigoj. Ob tem je zatrdil, da aplikacija sama dostopa do lokacijskih podatkov uporabnika nima.

Ljubljana.
Uporaba aplikacije #OstaniZdrav.
Foto: Nik Kranjec/STA

Ljubljana.
Uporaba aplikacije #OstaniZdrav.
Foto: Nik Kranjec/STA

Googlov aplikacijski programski vmesnik Exposure Notification API, ki so ga razvili za tovrstne aplikacije, namreč za namene določanja oddaljenosti med telefonoma poleg tehnologije bluetooth uporablja dostop do lokacijskih storitev, je pojasnil Cigoj. Vklop lokacijske storitve je po njegovih navedbah posebnost Googlovega zalednega sistema. Na Googlu so jim pojasnili, da delajo na tem, da bi v novejših različicah operacijskega sistema to zahtevo odpravili, za nazaj pa verjetno ne bodo popravljali, je navedel Cigoj. Kljub temu, da Googlov zaledni sistem potrebuje dostop do lokacije za delovanje, pa aplikacija po njegovih zagotovilih nima dostopa do teh podatkov.

Tudi na ministrstvu za javno upravo so za STA znova poudarili, da aplikacija #OstaniZdrav nikoli ne bo uporabljala storitev GPS in s tem zabeležila uporabnikove lokacije. Kot so pojasnili, lahko to uporabniki tudi sami preverijo, in sicer v nastavitvah telefona znotraj menija lokacija, kjer najdejo pri dovoljenjih aplikacije seznam vseh aplikacij, ki lahko uporabljajo njihovo lokacijo. Tam lahko posameznim aplikacijam dovolijo ali zavrnejo uporabo svojih lokacij. Aplikacija #OstaniZdrav se na tem seznamu ne pojavlja, ker tega dovoljenja ne potrebuje, so poudarili.

Da aplikacija #OstaniZdrav ne uporablja lokacijskih podatkov, je mogoče po njihovih navedbah preveriti tudi v javno objavljeni izvorni kodi na portalu Github ali s podrobnejšim varnostnim pregledom same aplikacije.

Ker se mnogo uporabnikov tudi sicer izogiba stalni vklopljenosti zaznave lokacije zaradi drugih storitev in aplikacij na telefonu, na ministrstvu svetujejo, da uporabniki preverijo, katere aplikacije imajo dostop do lokacije, in dostop dovolijo samo tistim, ki jim zaupajo oziroma pri katerih lokacijo potrebujejo.

Aplikacija za naprave z operacijskim sistemom android je na voljo v štirih jezikih: slovenskem, italijanskem, madžarskem in angleškem. Če ima uporabnik operacijski sistem android privzeto nastavljen v katerega izmed jezikov aplikacije, se bo ta odprla v tem jeziku, v nasprotnem primeru pa v angleščini, so pojasnili na ministrstvu. Po njihovih navedbah v sami aplikaciji trenutno ni mogoče nastaviti želenega jezika, kot je bilo sicer na torkovi novinarski konferenci razumeti ministra Boštjana Koritnika.

Po Cigojevih pojasnilih je nemška aplikacija Corona-Warn-App, ki so jo prilagodili za uporabo v Sloveniji, narejena tako, da ne podpira menjave jezika znotraj aplikacije. Ker je slovenska aplikacija prilagoditev nemške, posledično ne vsebuje te funkcionalnosti, bi pa bilo aplikaciji možno to funkcionalnost dodati, je dodal. Pri operacijskem sistemu iOS pa je drugače. Ta namreč po njegovih pojasnilih od različice 13 dalje omogoča nastavitev jezika na nivoju posamezne aplikacije in aplikacija ne potrebuje te dodatne funkcionalnosti, saj operacijski sistem poskrbi, da je prikazan izbran jezik, če je ta seveda v prevodih aplikacije dodan. Aplikacija #OstaniZdrav za uporabnike naprav z operacijskim sistemom iOS bo sicer predvidoma na voljo do konca avgusta.

Za uporabnike naprav z operacijskim sistemom android je aplikacija na voljo od ponedeljka. Uporabniki pa se lahko za dodatno pomoč v zvezi z aplikacijo obrnejo na enotni klicni center, ki deluje pod okriljem ministrstva za javno upravo. Za klice iz Slovenije so dosegljivi na telefonski številki 080 17 87, iz tujine pa 01 478 75 57. Vprašanja po elektronski pošti lahko uporabniki pošljejo na naslov ekc@gov.si. Podrobnosti o aplikaciji pa so dostopne tudi na spletni podstrani https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/.