STAznanost
Medicina in zdravje

Na voljo spletna platforma za preprečevanje in odpravo poškodb v nogometu

Koper, 22. avgusta - Na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem so v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) razvili spletno platformo, namenjeno zmanjševanju najbolj pogostih poškodb v nogometu. Platforma je prosto dostopna vsem nogometašem in strokovnim delavcem v tem športu.

Cilj razvoja platforme, ki je nastala v sklopu študentskih inovativnih projektov za družbeno korist na UP FVZ, sofinancirali pa sta jo država in Evropska unija iz evropskega socialnega sklada, je dvig ozaveščenosti in prenos znanj za preprečevanje poškodb v nogometu, so sporočili z omenjene fakultete.

Kot so zapisali, gre za prvo prosto dostopno spletno platformo s preventivnimi programi in programi za vračanje na športni teren v slovenskem jeziku.

Platforma, ki je dostopna na www.pono.si, ponuja preventivne in pozno rehabilitacijske vadbene programe za deset najpogostejših akutnih in kroničnih poškodb v nogometu. Namenjena je trenerjem, strokovnim delavcem v športu, nogometašem in staršem mladih nogometašev.

Med tekmovalno nogometno sezono pogosteje prihaja do akutnih poškodb, medtem ko so v pripravljalnem obdobju bolj pogoste preobremenitve poškodbe. Zasnovani programi platforme zato zajemajo oba tipa poškodb, s poudarkom na poškodbah spodnjih okončin, ki zajemajo 87 odstotkov vseh poškodb. Nogomet kot kontaktni šport, ki vsebuje veliko dvobojev in intenzivnega gibanja, ima sicer veliko pojavnost akutnih poškodb.

Spletna platforma ponuja informacije o izvedbi rehabilitacijskih in preventivnih programov za zvin gležnja, poškodbe zadnje stegenske mišice, poškodbe sprednje križne vezi, poškodbo mečne mišice in poškodbo sprednje stegenske mišice. Pri kroničnih poškodbah pa platforma nogometašem nudi informacije o programih za patelarno tendinopatijo, ahilarno tendinopatijo, kronično bolečino v dimljah, iliotibialni sindrom in kronično bolečino v ledvenem delu hrbtenice.

Zaradi velikega števila nogometašev (v Sloveniji je v devetih medobčinskih zvezah 281 klubov z 49.091 registriranimi igralci) se je projekt osredotočil na poškodbe v tem športu, vendar je omogočena naknadna širitev tudi na druge športe, so dodali.