STAznanost
Humanistika in družboslovje

Startup VseUk z zabojčkom za izvajanje poskusov doma

Kobarid, 24. avgusta - Kobariški startup VseUk, ki izvaja naravoslovne krožke za otroke in deluje v okviru inkubatorja GoStartup v Primorskem tehnološkem parku, se je na nove razmere zaradi koronavirusa odzval z novo rešitvijo - Innoboxom. Gre za zabojček za izvajanje poskusov doma z navodili mentorjev, so sporočili iz Primorskega tehnološkega parka.

Innobox je znanstveni zabojček s poskusi, ki otrokom na resno-zabaven način predstavi naravoslovje skozi zabavne poskuse. Otroci ga prejmejo po pošti, omogoča pa jim izvajanje poskusov z navodili mentorja v domačem okolju, so zapisali v tehnološkem parku.

Startup VseUk, čigar poslanstvo je "navduševati otroke nad znanostjo", je sicer prirejal krožke, ki jih je doslej obiskovalo več kot 400 otrok na 20 lokacijah po Sloveniji. Zaradi novonastalih razmer, ko so krožki pod vprašajem, so se v startupu odločili poiskati način, da bi otrokom še naprej omogočali razvijanje raziskovalnih sposobnosti in naravoslovnega znanja.

Ustanoviteljica VseUka Teja Bajt je na današnji predstavitvi v tehnološkem parku dejala, da so v Innobox vložili vse znanje in izkušnje preteklih štirih let: "Veseli smo, da je odziv staršev in predvsem otrok zelo dober. Seveda se zavedamo, da je osebni stik še vedno najpomembnejši, vendar Innobox v danih razmerah nudi vsaj nekakšen približek."

Kot so še zapisali, je bil odziv malih raziskovalcev in raziskovalk po Sloveniji na prvo poskusno serijo zelo pozitiven, zato so se odločili s pripravo zabojčka nadaljevati in nadgrajevati. Po navedbah v sporočilu za javnost gre za prvi tovrstni produkt na slovenskem trgu, "ki pa ima velik tržni potencial, in to ne samo v Sloveniji".

Ustanoviteljica VseUka Teja Bajt je magistrirala iz molekularne in celične biologije na univerzi v Birminghamu v Veliki Britaniji, v tem času pa se je odločila, da ustanovi svoje podjetje in na ta način prispeva k razvoju raziskovalnega in podjetniškega duha doma v Soški dolini. V projekt je pritegnila še tri mentorice naravoslovnih profilov: biologinjo, kemijsko inženirko in geologinjo.