STAznanost

Na Kitajskem poskusno cepivo prejelo že več kot 20.000 ljudi

Peking, 25. avgusta - Na Kitajskem so s poskusnim cepivom proti covidu-19 od konca julija cepili že več kot 20.000 ljudi. Začeli so z medicinskim osebjem, zdaj pa cepijo zaposlene v prevozništvu, poročajo kitajski mediji. S poskusnim cepljenjem želijo kitajske oblasti preprečiti nove izbruhe koronavirusa jeseni in pozimi.

Pred enim mesecem so na Kitajskem s poskusnim cepivom kitajskega podjetja Sinopharm začeli cepiti zdravstvene delavce in druge rizične skupine. Pristojne oblasti so dovolile tudi cepljenje delavcev na tržnicah, v prevozništvu in storitvenih dejavnostih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prestolnici Peking so denimo od konca julija cepili zdravstvene delavce, navajajo kitajski mediji. Zdaj pa cepijo delavce, ki delajo na avtobusih, železnicah in letalskem prometu.

Vodja programa cepljenja pri Sinopharmu Yang Xiaoming je povedal, da je doslej njihovo poskusno cepivo prejelo več kot 20.000 ljudi. "Varnost je zelo dobra, učinkovitost pa še proučujemo," je povedal.

S poskusnim cepljenjem želijo kitajske oblasti preprečiti nove izbruhe koronavirusa jeseni in pozimi. Po podatkih kitajske zdravstvene komisije v državi danes niso zabeležili skoraj nobenega lokalnega prenosa okužbe, ampak predvsem uvožene primere. Na Kitajskem, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, so s strogimi omejitvenimi ukrepi uspešno zajezili njegovo širjenje.