STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenska dijaka bronasta na mednarodnem biološkem tekmovanju

Ljubljana, 25. avgusta - Na tekmovanju mladih biologov IBO Challenge 2020, ki je potekalo na daljavo, sta slovenska dijaka osvojila bronasti odličji. Anamarija Mežnar s I. gimnazije v Celju in Ivo Prelog z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer sta bron osvojila med več kot 200 dijaki iz več kot 50 držav, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Tekmovanje IBO Challenge 2020 je sicer nadomestno tekmovanje za 31. mednarodno biološko olimpijado (IBO 2020), ki je zaradi pandemije koronavirusa odpadla. K nadomestnemu tekmovanju so pristopile skoraj vse države, ki bi že v začetku julija s svojimi ekipami morale odpotovati na olimpijado v japonski Nagasaki.

Slovenske barve sta poleg bronastih Iva Preloga in Anamarije Mežnar zastopala še Matic Smolič in Dominik Primožič, oba z Gimnazije Poljane. Slovensko ekipo so vodili Domen Vaupotič ter Mojca in Katja Ota.

Tekmovanje mladih biologov je na oddelku biologije Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani trajalo dva dni. Prvi dan so se dijaki pomerili v praktičnem delu, ki so ga sestavljale naloge iz fiziologije živali ter bioinformatike in je trajal štiri ure in pol. Drugi dan pa so dijaki opravljali teoretični del, ki je pokrival celotni spekter biologije in je trajal šest ur.

Prihodnje leto bo biološka olimpijada v Lizboni na Portugalskem.