STAznanost

Univerzitetna knjižnica Cambridge v spletni galeriji prikazuje zapiske Isaaca Newtona

Cambridge, 31. avgusta - Pri Univerzitetni knjižnici Cambridge so v spletni galeriji brezplačno ponudili zvezek, ki ga je uporabljal Isaac Newton, in druge zgodovinske zaklade. Knjižnica se tako pridružuje osrednji britanski knjižnici British Library in drugim ustanovam, ki na platformi Google Arts and Culture objavljajo visokoresolucijske slike predmetov.

Med slikanimi predmeti iz knjižnice je tudi najstarejši popisan artefakt - 4000 let stara glinena plošča, piše britanski BBC. Pri knjižnici so zapisali, da lahko uporabniki povečajo slike in si ogledajo podrobnosti predmetov, poleg tega pa lahko preberejo "navdušujoče pripovedi za unikatnimi predmeti".

Zbirka z naslovom Zakladi Univerzitetne knjižnice Cambridge (Treasures of Cambridge University Library) vsebuje rokopise, knjige in druge zgodovinsko pomembne predmete.

Po besedah knjižničarke Univerzitetne knjižnice Cambridge Jessice Gardner je njihovo partnerstvo s podjetjem Google "izvrsten primer, kako prinesti knjižnico k milijonom raziskovanja željnim osebam po vsem svetu".

Platforma Google Arts and Culture vsebuje okoli šest milijonov predmetov in dovoljuje uporabnikom, da virtualno obiščejo galerije sveta. "Naša misija je, da na spletu ohranimo in posredujemo svetovno umetnost in kulturo, da sta na voljo vsakomur ter povsod," so dejali pri podjetju.

Univerzitetno knjižnico Cambridge so ustanovili pred več kot 600 leti in je ena najstarejših knjižnic na svetu. Imela naj bi kopijo skoraj vsake knjige, romana in otroške literature, ki so jih v Veliki Britaniji in na Irskem izdali po letu 1710. Vsebuje več kot deset milijonov predmetov v 17 nadstropjih in več kot 200 kilometrih polic.

Spletna zbirka knjižnice trenutno vsebuje več kot 140 slik, a jo nameravajo razširiti, še piše BBC.