STAznanost

Verjetnost za uspešen vzpon na Everest v zadnjih letih podvojene

Seattle, 5. septembra - Možnosti alpinistov, da jim uspe prvi vzpon na Mount Everest, so se v zadnjih dveh desetletjih podvojile, v strokovni reviji PLOS One ugotavljajo ameriški raziskovalci. Po podatkih arhiva Himalayan Database je med leti 1990 in 2005 prvi vzpon uspel tretjini alpinistov, med leti 2006 in 2019 pa dvema tretjinama.

Soavtor raziskave Raymond Hay z univerze Washington v Seattlu ugotavlja, da je eden od razlogov za večjo verjetnost za vzpon na 8848 metrov visoko najvišjo goro sveta zanesljivo izboljšana vremenska napoved. Ta plezalcem omogoča lažje določanje primernega časa za vzpon.

Razlogov je še več. Alpinisti vse več uporabljajo dodaten kisik in to že na precej nižjih nadmorskih višinah kot pred leti. Pa tudi sama pot ima vse več fiksnih vrvi, ki olajšujejo vzpon, predvsem pa vzpon tudi skrajšujejo. Ker je vzponov vse več, so vse bolj izkušeni tudi vodniki in spremljevalci, ki pomagajo pri podvigu.

Vse to pa po pisanju nemške tiskovne agencije dpa seveda zmanjšuje izkušnje in dosežke alpinistov. Študija namreč kaže tudi, da so imeli tisti, ki so vzpon zmogli med leti 2006 in 2019, manj alpinističnih izkušenj od svojih predhodnikov. V zadnjem desetletju in pol so Mt. Everest uspešno zmogli tudi 80-letnik, 13-letnik in celo slep alpinist.

Tudi starost alpinistov igra vse manjšo vlogo. Resda so mlajši alpinisti hitrejši od svojih starejših kolegov, a starejši imajo vse boljše možnosti. Danes ima 60-letnik enake možnosti za vzpon, kot ga je imel pred 20 leti 40-letnik. Verjetnost je kar 40-odstotna.

Vzpon na Mt. Everest še vedno zanima predvsem moške, a v zadnjih treh desetletjih se je število žensk zelo povečalo. V obdobju med leti 1990 in 2005 je bilo v odpravah, ki so uspešno prišle do vrha, devet odstotkov žensk, med leti 2006 in 2019 pa že 15. Še več, odstotkovno so bile ženske pri vzponu celo uspešnejše od moških. Na vrh se jih je povzpelo 68 odstotkov tistih, ki so se odločile za ta izziv, med moškimi pa 64.

Gora pa še vedno terja svoj davek. Z vzpona se nikoli ne vrne približno odstotek alpinistov.