STAznanost

Švicarski znanstveniki prvi vesoljske odpadke merijo z običajnim laserjem

Bern, 4. septembra - Švicarski znanstveniki so po lastnih podatkih prvi tudi pri dnevni svetlobi izmerili odpadke v vesolju z uporabo običajnega geodetskega laserja in brez tehnologije, s katero bi lahko motili pilote v letalih in satelite ter njihovo tehnologijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je povedal Thomas Schildknecht z astronomskega inštituta univerze v Bernu, so namesto specializiranih laserjev uporabili geodetske sisteme. Doslej je bila tovrstna tehnologija uporabna le nekaj ur ob sončnem vzhodu in zahodu, saj mora biti merilna naprava praviloma v senci, merjeni objekt pa osvetljen od sonca. Zdaj so Švicarji iznašli način, da lahko objekte v vesolju spremljajo tudi 12 ur in več.

Švicarji so pri svojih meritvah uporabili kombinacijo aktivnega zasledovanja objekta s specialnimi kamerami in digitalne filtre, s katerimi prepoznajo reflektiranje fotonov. Prvo uspešno merjenje so izvedli junija letos, na univerzi v Bernu pa pri novem postopku izpostavljajo predvsem dostopnost in ceno tehnologije, ki jo uporabljajo.

Natančno opazovanje odpadkov, predvsem večjih, je zelo pomembno zaradi satelitov in druge tehnologije, ki se nahaja v vesolju, saj je v primeru trka treba izvesti drage manevre za izogibanje. Odpadkov pa v vesolju ni malo. Kot je povedal Schildknecht, je v vesolju znanih vsaj 20.000 večjih odpadnih objektov.