STAznanost
Medicina in zdravje

Pripravljena hrana pospešuje staranje

Pamplona, 3. septembra - Močno predelana živila, kot so zamrznjene pice, klobase in piškoti, ne povečujejo le tveganja, da se bomo zredili in zboleli, pač pa glede na novo raziskavo španskih znanstvenikov tudi pospešujejo biološke procese staranja.

Ljudje, ki pogosto jedo takšno predelano hrano namesto sveže pripravljenih obrokov, imajo po ugotovitvah skupine znanstvenikov z univerze Navarra v Španiji krajše telomere. Gre za nekakšne zaščitne kapice na koncih kromosomov, ki se z vsako delitvijo celic skrajšajo in zato veljajo za pokazatelja staranja. Velja pravilo: krajši kot so telomeri, starejše je živo bitje.

Močno predelana hrana, kot so denimo pripravljeni obroki, te procese pospešuje in povzroča hitrejše staranje celic, je na svetovni konferenci o debelosti, ki te dni namesto v Dublinu poteka prek spleta, povedala vodja skupine španskih znanstvenikov Lucia Alonso-Pedrero.

Ta "ultra predelana živila" so industrijsko izdelana in pogosto vsebujejo velike količine maščob, soli in sladkorja ter dodatkov, kot so barvila in arome. Kot pripravljeni obroki so za potrošnike zelo praktična, a prehransko vse prej kot uravnotežena ali priporočljiva izbira. Več prejšnjih raziskav drugih ustanov je pokazalo povezave z visokim krvnim tlakom, debelostjo, depresijo, diabetesom in celo nekaterimi vrstami raka.

Za svojo raziskavo so španski raziskovalci ocenili podatke približno 900 starejših ljudi, od katerih je bila tretjina žensk, v povprečju starih nekaj manj kot 68 let. Glede na prehranjevalne navade so jih razdelili v štiri skupine: prva skupina je pojedla manj kot dve zelo predelani živili na dan, četrta več kot tri. Izkazalo se je, da je bilo v četrti skupini bistveno več primerov bolezni srca in ožilja ter diabetesa, njeni udeleženci pa so zaužili več maščob, soli in holesterola ter manj zelenjave in sadja.

Hkrati so se njihovi telomeri skrčili: verjetnost, da bodo zaščitne kapice na kromosomih udeležencev v četrti skupini skrajšane, je bila za 82 odstotkov večja kot pri udeležencih v prvi skupini, je poročal spletni portal Science Codex.

S tem so znanstveniki lahko dokazali, da se ljudje, ki torej jedo veliko industrijsko predelanih živil, biološko bistveno hitreje starajo. A hkrati so poudarili, da ne gre za neposredno vzročno zvezo. Da bi skrajšane telomere nedvoumno povezali s pripravljeno hrano, bodo potrebne nadaljnje raziskave.