STAznanost
Medicina in zdravje

Čebelji strup uniči nekatere celice raka dojk

Sydney, 2. septembra - Avstralski znanstveniki so ugotovili, da čebelji strup v laboratorijskem okolju uniči nekatere celice raka dojke. Čebelji strup in njegovo sestavino melitin so uporabili proti dvema agresivnima oblikama raka dojke - trojno negativnem in HER2 pozitivnem. Znanstveniki so odkritje pozdravili, a opozorili, da bo potrebno nadaljnje testiranje.

Srbija, Novi Sad. Čebela na cvetu Sončnice. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Novi Sad.
Čebela na cvetu Sončnice.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Kot poroča britanski BBC, so že pred tem znanstveniki ugotovili, da čebelji strup lahko pomaga pri zdravljenju nekaterih oblik raka, kot je melanom. Študija avstralskega inštituta za medicinske raziskave Harry Perkins, objavljena v znanstveni reviji Nature Precision Oncology, pa je pokazala, da je uporaben tudi za zdravljenje raka dojke, najbolj razširjene vrste raka med ženskami.

Znanstveniki so testirali strup več kot 300 čebel in čmrljev. Kot je pojasnila vodja študije Ciara Duffy, so se izvlečki izkazali za izjemno učinkovite. Ena od koncentracij je po njenih besedah uničila rakave celice v eni uri, ob tem pa le minimalno poškodovala ostale celice. Znanstveniki so tudi ugotovili, da melitin učinkovito ustavi ali upočasni rast rakavih celic.

Trojno negativnega raka dojke, ki je ena najbolj agresivnih oblik raka dojke, običajno zdravijo z operacijami, kemoterapijo in radioterapijo. To obliko ima med 10 in 15 odstotkov bolnic z rakom dojke.

Znanstveniki so odkritje pozdravili kot zelo vznemirljivo. "To je še en čudovit dokaz, kako lahko sestavine iz narave uporabimo za zdravljenje bolezni pri ljudeh," je dejal profesor Peter Klinken.

A znanstveniki ob tem opozarjajo, da bo potrebno nadaljnje testiranje, preden bo jasno, ali bi čebelji strup lahko dejansko uporabljali pri zdravljenju raka. "Številne učinkovine lahko uničijo rakave celice v laboratoriju ali pri miših. A od teh odkritij do spremembe v načinu zdravljenja je še dolga pot," je za BBC dejal Alex Swarbrick z inštituta za zdravstvene raziskave Garvan v Sydneyju.