STAznanost

Razvijalca: Izstrelitev Trisata in Nema HD potekala gladko

Maribor, 3. septembra - Vodja projekta Trisat Iztok Kramberger in direktor Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili satelit Nemo HD, Tomaž Rodič sta za STA sporočila, da je izstrelitev prvih slovenskih satelitov potekala brez težav. Kramberger je ob tem izrazil veselje, a poudaril, da se resno delo šele začenja. Rodič vtise ob izstrelitvi še zbira.

Francoska Gvajana, Kourou. Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat. Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič. Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Francoska Gvajana, Kourou.
Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat.
Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Kot je povedal Kramberger, vodja projekta Trisat z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, so na podlagi lastnih vremenskih simulacij že v sredo ob 16. uri predvideli, da bo danes ta dan, ni pa bilo gotovih informacij, predvsem glede dogajanja v Južni Koreji, kjer je v bližini zemeljske postaje divjal tajfun. "Ko pa smo dobili zeleno luč iz Južne Koreje, da je v redu, potem pa smo že vedeli, da bo danes tisti dan. Ob 19. uri smo že bili prepričani, da bo danes možna izstrelitev," je pojasnil v izjavi za STA.

Povedal je, da se je manjše število sodelavcev zbralo na fakulteti, kjer so skupaj spremljali izstrelitev. "Najprej je bilo napeto, da preživijo prvo in drugo stopnjo, potem pa se je že nekako umirilo. Tako da ja, smo v vesolju," je bil vesel Kramberger. "Veseli smo, da se je ta prvi kamen odvalil. Zdaj pa se pravzaprav začenja resno delo, smo na začetku," je še poudaril.

Nanosatelit Trisat se je aktiviral okoli 6. ure. Prvi signal prek zemeljske postaje v Mariboru pričakujejo okoli 10.40, nato bodo spremljali stanje satelita. To bo možno spremljati tudi na spletni strani projekta, je povedal Kramberger.

Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Rodič pa je za STA sporočil, da vtise ob izstrelitvi še zbira. "Po dolgih letih priprav in številnih neuspelih poskusih so moji občutki že skoraj otopeli. Na koncu pa se je priložnost pojavila tako nepričakovano in vrtoglavo hitro. Šlo je neverjetno gladko. Po treh minutah od vžiga motorjev je bil satelit že v vesolju. Malo smo si oddahnil med mirno balistično fazo, potem pa v štirideseti minuti gladka ločitev od nosilne strukture," je pojasnil.

Prva vzpostavitev stika z mikrosatelitom Nemo HD, ki bo okrog Zemlje predvidoma krožil do leta 2025, je predvidena okoli 10.43. Ko bo priletel nad Slovenijo, ga bodo iz Ljubljane poskušali prebuditi iz varnega načina delovanja z UHF oddajnikom in iz Pomjana nad Koprom poslušali, ali se bo odzval s signali v pasovni širini S, je povedal Rodič. "Ko se bo to zgodilo, bomo umirili njegovo vrtenje in mu postopoma zagnali podsisteme ter preverjali njegovo zdravje," je dejal.

Kasneje bodo kalibrirali senzorje ter analizirali, kaj vidi z multispektralno kamero in videom visoke ločljivosti. Zagon in kalibracijo senzorjev bodo predvidoma končali po treh mesecih, nato sledijo tehnološke demonstracije. V naslednjem letu pa še aplikacije daljinskega opazovanja Zemlje za kmetijstvo, gozdarstvo, urbanizem in pomorski promet.

Slovenska satelita sta sicer del prvega preizkusa koncepta za odprave malih vesoljskih plovil, imenovanega Small Spacecraft Mission Service (SSMS). Po Krambergerjevih besedah je to potrditev, da so na pravi poti z velikostjo satelita in tehnologijo, ki jo imajo. "Smo prepričani, da smo še vedno ujeli pravi val razvoja," je dejal.

Podobno je menil Rodič. "Predvsem se je potrdilo, da je bila naša strategija razvoja na področju mikrosatelitov, ki smo jo začrtali pred več kot desetimi leti, pravilna, tako da smo se lahko uvrstili v pionirsko odpravo Evropske vesoljske agencije," je poudaril.

Direktor podjetje Arianespace, ki je izvedlo izstrelitev, Stephane Israel je današnjo izstrelitev na Twitterju označil za uspeh. "S sistemom za odprave malih vesoljskih plovil (...) smo dobro opremljeni za potrebe rastočega trga malih satelitov," je dodal.

Iz Francoske Gvajane so davi ob 3.51 po več preložitvah vendarle izstrelili raketo vega, s katero sta v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. Raketo s 53 sateliti bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi različnih razlogov prelagali vse do danes.