STAznanost

Matic Lozinšek z IJS do ERC-projekta za raziskovalce na začetku poti

Ljubljana, 3. septembra - Kemik Matic Lozinšek, sodelavec Instituta Jožef Stefan (IJS), je pridobil sredstva razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Starting Grant 2020, namenjenega raziskovalcem, ki začenjajo samostojno raziskovalno kariero. Ocenjevalce je prepričal s petletnim projektom HiPeR-F, za katerega bo prejel skoraj 2,4 milijona evrov.

V projektu s celotnim naslovom HiPeR-F (Preizkušanje omejitev oksidacijskih stanj periodnega sistema s kemijo fluora pod visokimi tlaki) se bo Lozinšek osredotočal na raziskave kemijskih reakcij s fluorom pod izredno visokim tlakom - od 10.000 barov do preko 100.000 barov, so sporočili z inštituta.

Fluor, zelo reaktiven element, naj bi pod ekstremnimi pogoji, katerim ga bodo izpostavili v sklopu projekta, po navedbah IJS omogočil preizkušanje omejitev, ki trenutno veljajo v kemiji. Kot so še zapisali, gre pri projektu torej za združitev dveh specializiranih eksperimentalnih in tudi ekstremnih področij raziskav - študija snovi pod izjemno visokimi pritiski in raziskav ekstremne kemijske reaktivnosti.

"Če bodo uspeli preseči eksperimentalne ovire in težave, ki jih prinaša rokovanje z najbolj reaktivnim halogenom pod visokimi tlaki, lahko pričakujemo, da bo to vodilo do odkritij, ki bodo vplivala in razširila naše razumevanje periodnega sistema elementov," verjamejo na inštitutu.

Financiranje ERC bo Lozinšku omogočilo ustanovitev raziskovalne skupine, hkrati pa kot prvemu ERC-projektu v Sloveniji, ki so mu bila odobrena še dodatna sredstva za nakup pomembne raziskovalne opreme, tudi nakup modernega in zmogljivega rentgenskega difraktometra, namenjenega študiju kristalne strukture snovi pod visokimi tlaki. S tem bo imela Lozinškova ekipa na voljo vso potrebno opremo in infrastrukturo za predvidene raziskave.

Matic Lozinšek je kemijo fluora začel raziskovati kot mladi raziskovalec na inštitutu, podoktorsko se je izpopolnjeval kot Marie Curie štipendist v Kanadi, kjer se je osredotočil predvsem na kemijo kriptona, ki pa je prav tako prepletena s kemijo fluora, na mednarodnih poletnih šolah, namenjenih rentgenski kristalografiji, pa se je seznanil še z raziskavami pod visokimi tlaki. Lozinšek je tudi prejemnik nagrade Direktorjevega sklada IJS za leto 2019.

Za Institut Jožef Stefan je to že peti raziskovalni ERC-projekt, s čimer se je po številu projektov izenačil z Univerzo v Ljubljani. Pred Lozinškom so na IJS z ERC-projekti uspeli Dragan Mihailović, Matjaž Humar, Peter Križan in Igor Muševič.

ERC je danes objavil rezultate razpisa ERC Starting Grant, na katerega se je prijavilo 3248 projektov, med katerimi so jih za financiranje izbrali 436.