STAznanost

Slovenski znanstveniki ponovno prejeli Novartisove nagrade za izjemne dosežke

Ljubljana, 3. septembra - Slovenski znanstveniki, ki delujejo v farmacevtskem velikanu Novartis, so ponovno prejeli znanstvene nagrade, ki jih velikan že več kot 20 let podeljuje posameznikom in ekipam, ki utirajo nove poti na področju farmacije. Tokrat so nagrade prejeli Biljana Janković in Drago Kuzman kot posameznika ter člani oddelka analitskih raziskav v Razvojnem centru Slovenija kot ekipa.

Vodja skupine IVIVC iz Razvojnega centra Slovenija Biljana Janković je prejela Novartisovo znanstveno nagrado za izjemen prispevek k 15 vlogam registracijskih dosjejev za nova zdravila in prek 10 lansiranjem novih izdelkov ter k razvoju več kot 10 prototipov. Prav tako je izjemno pomemben njen prispevek pri razvoju znanstvene odličnosti v Razvojnem centru Slovenija, kjer vodi štiri področja raziskav, ki so privedle do vzpostavitve kar 14 znanstvenih inkubatorjev, so sporočili iz Sandoza, katerega del je Lek.

Vodja inovacij razvojnih procesov v Razvoju bioloških zdravil Mengeš Drago Kuzman je po navedbah Sandoza interdisciplinarni znanstvenik, ki je svoje poglobljeno znanje iz fizike, predklinične medicine, bioinformatike in podatkovne znanosti združil v oblikovanje novih tehnik in pristopov v razvoju bioloških zdravil. V prakso je uspešno uvedel številne nove koncepte, kot sta napovedovanje roka trajanja bioloških zdravil in interferometrija z biološkimi plastmi kot nadomestna metoda za testiranje biološke učinkovitosti bioloških zdravil.

Rok Grahek, Andrej Kocijan in Nejc Golob iz oddelka analitskih raziskav v Razvojnem centru Slovenije pa so Novartisovo znanstveno nagrado prejeli za prebojni prispevek pri odkrivanju vzrokov prisotnosti nitrozaminov v zdravilih. Njihovo odkritje ima velik pomen ne samo za Sandoz in Novartis, temveč za celotno farmacevtsko industrijo, so prepričani v Sandozu.