STAznanost

S slovenskima satelitoma vzpostavili prvi stik

Ljubljana, 3. septembra - S slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat, ki sta davi poletela v vesolje, so uspešno vzpostavili prvi stik, so sporočili iz mariborske univerze in Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so ju razvili.

Francoska Gvajana, Kourou. Posnetek izstrelitve rakete vega podjetja Arianespace s 53 sateliti iz 13 držav, med katerimi sta bila tudi slovenska satelita Nemo HD in Trisat. Foto: Youtube/arianespace

Francoska Gvajana, Kourou.
Posnetek izstrelitve rakete vega podjetja Arianespace s 53 sateliti iz 13 držav, med katerimi sta bila tudi slovenska satelita Nemo HD in Trisat.
Foto: Youtube/arianespace

Francoska Gvajana. Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat. Foto: Center odličnosti Vesolje-SI Arhiv Center odličnosti Vesolje-SI/STA

Francoska Gvajana.
Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI
Arhiv Center odličnosti Vesolje-SI/STA

Francoska Gvajana, Kourou. Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat. Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič. Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Francoska Gvajana, Kourou.
Priprave na izstrelitev rakete vega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat.
Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Prvi stik z mikrosatelitom Nemo HD, ki bo okrog Zemlje predvidoma krožil do leta 2025, so prek zemeljskih postaj v Ljubljani in Pomjanu nad Koprom vzpostavili okoli 10.45. Že med prvim stikom so prek oddajnikov UHF zagnali računalnik. Kasneje so še enkrat vzpostavili stik, v katerem pa so prejeli že prve informacije o stanju računalnika. Ugotovili so, da deluje.

Zagon in kalibracijo senzorjev na tem 65-kilogramskem satelitu bodo predvidoma končali po treh mesecih, nato sledijo tehnološke demonstracije. V naslednjem letu pa še aplikacije daljinskega opazovanja Zemlje za kmetijstvo, gozdarstvo, urbanizem in pomorski promet.

Okrog 10.45 so prvi stik prek zemeljske postaje v Mariboru vzpostavili tudi s satelitom Trisat, je za STA povedal vodja tega projekta Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Tudi oni bodo najprej preverjali status baterij, sončnih panelov, kasneje pa še skušali vzpostaviti dvosmerno komunikacijo in zagnati računalnike. Po prvotnih načrtih so predvidevali, da bo ta nanosatelit popolnoma operativen v približno treh mesecih, a jim bo verjetno uspelo to zagotoviti že prej, je še povedal Kramberger.

Trisat ima maso zgolj pet kilogramov in je v prvi vrsti namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. S posnetki tega nanosatelita si med drugim obetajo napredek na področju spremljanja onesnaženosti površine morij z oljnimi madeži ali plastiko, določevanja žarišč velikih požarov in zaznavanja vulkanskega prahu v višjih plasteh atmosfere.

Prva slovenska satelita so z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani izstrelili davi z raketo podjetja Arianespace. Raketo vega s 53 sateliti iz 13 držav bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi različnih razlogov prelagali vse do danes.