STAznanost

Počivalšek: Z izstrelitvijo satelitov se piše zgodovina

Ljubljana, 3. septembra - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob današnji izstrelitvi prvih slovenskih satelitov Nemo HD in Trisat zapisal, da se piše zgodovina. Izstrelitev slovenskih satelitov je pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Francoska Gvajana, Kourou. Iz Francoske Gvajane so danes po več preložitvah vendarle izstrelili raketo vega, s katero sta v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. To je tudi zgodovinski dogodek za evropsko znanost, saj na evropski raketi ni bilo še nikoli toliko satelitov. Transport vseh 53 satelitov do rakete. Foto: ESA

Francoska Gvajana, Kourou.
Iz Francoske Gvajane so danes po več preložitvah vendarle izstrelili raketo vega, s katero sta v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. To je tudi zgodovinski dogodek za evropsko znanost, saj na evropski raketi ni bilo še nikoli toliko satelitov.
Transport vseh 53 satelitov do rakete.
Foto: ESA

Francoska Gvajana, Kourou. Posnetek izstrelitve rakete vega podjetja Arianespace s 53 sateliti iz 13 držav, med katerimi sta bila tudi slovenska satelita Nemo HD in Trisat. Foto: Youtube/arianespace

Francoska Gvajana, Kourou.
Posnetek izstrelitve rakete vega podjetja Arianespace s 53 sateliti iz 13 držav, med katerimi sta bila tudi slovenska satelita Nemo HD in Trisat.
Foto: Youtube/arianespace

"Slovenija se je s tem pridružila krogu držav z delujočimi sateliti v vesolju, kar je vrhunski dosežek in na kar moramo biti izjemno ponosni!" je Počivalšek poudaril na Twitterju.

Na ministrstvih za gospodarstvo in izobraževanje so kasneje v skupnem sporočilu pozdravili "izjemen uspeh in dosežek, ki ga izstrelitev satelitov predstavlja na področju znanosti in raziskav".

"Prepričani smo, da delovanje in vzpostavitev satelitskih sistemov dokazuje, da lahko slovenske raziskovalke in raziskovalci, kljub omejenim virom in zmožnostim, dosegajo odlične rezultate in znanstveno-tehnološke preboje na najbolj zahtevnih področjih, med katere zagotovo sodi upravljanje satelitov v vesolju," so dodali.

Vsem raziskovalcem in podjetnikom, ki so bili vključeni v aktivnosti, so zaželeli, da bo delovanje satelitov v vesolju čim bolj zanesljivo.

Pahor pa je čestital ekipi projekta Trisat in Centru odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili Nema HD, "ki sta slovensko znanstveno odličnost ponesla med zvezde".

Iz Francoske Gvajane so davi ob 3.51 po več preložitvah vendarle izstrelili raketo vega, s katero sta v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. Raketo s 53 sateliti iz 13 držav bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi različnih razlogov prelagali vse do danes.